Een exceptioneel konvooi

Een exceptioneel konvooi Maidan Shahr. Een bus wordt langs een markt in de Afghaanse stad Maidan Shahr geleid. Wat staat er nou op de zijkant? Good Your Trip? Een kromme, maar nogal optimistische tekst voor de reizigers. De gordijntjes houden warmte buiten, maar verhullen ook. Je hoopt dat er niemand achter schuilgaat, met die twee auto’s op het dak in gedachten. Kijk eens naar het verschil in ruimte bij het voor- en achterwiel. Vóór ligt minder gewicht op de bus en zit er zeker twee decimeter tussen de wielkast en de band. Achter lijkt het meer op een oude Citroën DS, zo eentje die lui naar achter hangt. Pneumatische vering, maar dat heeft deze bus vast niet. Hoe reageert hij op een scherpe bocht? Onwillekeurig komt de gedachte op aan die bordjes, die vaak voorin zo’n bus hangen: ‘maximaal 41 zitplaatsen en 10 staanplaatsen’. En twee sedans, dus. Foto Shamil Zhumatov/Reuters A bus is driven past a market in Maidan Shahr, capital of Wardak Province, July 5, 2009. REUTERS/Shamil Zhumatov (AFGHANISTAN SOCIETY) REUTERS

Een bus wordt langs een markt in de Afghaanse stad Maidan Shahr geleid. Wat staat er nou op de zijkant? Good Your Trip? Een kromme, maar nogal optimistische tekst voor de reizigers. De gordijntjes houden warmte buiten, maar verhullen ook. Je hoopt dat er niemand achter schuilgaat, met die twee auto’s op het dak in gedachten. Kijk eens naar het verschil in ruimte bij het voor- en achterwiel. Vóór ligt minder gewicht op de bus en zit er zeker twee decimeter tussen de wielkast en de band. Achter lijkt het meer op een oude Citroën DS, zo eentje die lui naar achter hangt. Pneumatische vering, maar dat heeft deze bus vast niet. Hoe reageert hij op een scherpe bocht?

Onwillekeurig komt de gedachte op aan die bordjes, die vaak voorin zo’n bus hangen: ‘maximaal 41 zitplaatsen en 10 staanplaatsen’.

En twee sedans, dus.