'Deze zaak raakt de kern van ons vak'

De Nederlandse Dopingautoriteit krijgt inzage in een Oostenrijks dopingdossier.

Rotterdam, 6 juli. - De Oostenrijkse minister van Sport, Norbert Darabos, heeft onlangs besloten de (buitenlandse) dopinginstanties inzage te geven in het dossier van de dopingzaak rond de Weense bloedbank Humanplasma.

In geval er Nederlandse sporters bij de verboden bloedtransfusies zijn betrokken, wordt ook de Nederlandse Dopingautoriteit ingelicht. Dat zou kunnen, want tot de namen die rondzingen behoren onder anderen die van wielrenner Thomas Dekker en zijn gestopte collega Michael Boogerd.

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is benieuwd naar het Oostenrijkse dossier.

Is u officieel meegedeeld dat u inzage krijgt in de stukken?

Herman Ram: „Nee dat niet, maar van collega’s bij de Oostenrijkse antidopingorganisatie heb ik vernomen dat de informatie wordt vrijgegeven. In tegenstelling tot Spanje met de zaak Fuentes heeft de Oostenrijkse overheid besloten de dossiers met betrokken buitenlandse dopinginstanties te delen.”

Hoe nieuwsgierig bent u?

„Zeer, want het is een grote zaak die de kern van ons vak raakt. En de affaire is dusdanig groot, dat het ons leert wat er daadwerkelijk aan de hand is. En mocht ik binnen een maand geen bericht krijgen uit Oostenrijk, dan trek ik zelf aan de bel. Ik ga niet achterover leunen. Ik wil weten wat er aan de hand is en of er Nederlandse sporters bij betrokken zijn.”

Weet u dat niet zeker dan?

„Nee, ik lees ook alleen maar namen in de krant.”

Weet u wel door welke instantie u wordt geïnformeerd?

„Ook dat niet, maar ik verwacht door de Oostenrijkse justitie, omdat er een strafrechterlijk onderzoek is ingesteld.”

    • Henk Stouwdam