Chef van MI6 geeft zich bloot

Het Britse publiek is eraan gewend James Bond in schaars geklede staat te zien opereren, maar het is een novum de minder atletische gestalte van het hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6 in zwembroek te aanschouwen. Gretig brengen vandaag alle kranten een foto van Sir John Sawers, de aanstaande MI6-chef, in zijn Speedo-zwembroek tijdens een partijtje frisbeeën op het strand.

Het ging spijtig genoeg voor Sawers, een voormalige ambassadeur, om een geval van onbedoelde transparantie. Zijn vrouw Shelley had de foto geplaatst op haar pagina op het sociale netwerk Facebook op internet. Ze had verzuimd de mogelijkheid te benutten haar gegevens enigszins te beschermen. Daardoor hadden in beginsel alle 200 miljoen gebruikers van Facebook toegang tot de informatie. Zo konden ze tevens het adres van het echtpaar vinden, alsook gegevens over hun drie kinderen en de ouders van de aanstaande MI6-baas. Het zondagsblad Mail on Sunday publiceerde de zaak gisteren.

Woordvoerders van de oppositie hekelden onmiddellijk de nonchalance van Sawers’ vrouw. De MI6-baas zou daardoor mogelijk kwetsbaar voor chantage zijn, de nachtmerrie van elke spion.

Sawers’ politieke baas, minister van Buitenlandse Zaken David Miliband, sprak er zijn verbazing over uit dat het BBC-nieuws gisterochtend opende met het nieuws over Sawers. „Wow, dat is echt opwindend”, sprak hij sarcastisch. „Het is geen staatsgeheim dat hij een Speedo-zwembroek draagt. Laten we in hemelsnaam verstandig doen.” De pagina is van Facebook gehaald.

Foto van Sawers vianrc.nl/buitenland