Cancellara in geel, Mensjov nu al in de problemen

Met successen voor de beste tijdrijder en de beste sprinter uit het peloton is in Monaco de 96ste Tour de France begonnen. Daags voordat tennisser Roger Federer gisteren op Wimbledon het Zwitserse sportsucces compleet zou maken, was de uit Bern afkomstige Fabian Cancellara (27) in Monaco veruit de snelste in de openingstijdrit van de Tour de France. Net zoals hij in 2004 (Luik) en in 2007 (Londen) de proloog van de Ronde van Frankrijk won.

Vanmiddag ging de renner uit de ploeg van oud-Tourwinnaar Bjarne Riis in Marseille weer van start in de gele leiderstrui, voor de 196,5 kilometer lange rit naar La Grande Motte. Hij heeft een voorsprong van 18 seconden op Alberto Contador, de Spaanse kopman uit de Astana-ploeg die zaterdag in de 15,5 kilometer lange tijdrit over geaccidenteerd terrein (inclusief een col van de vierde categorie) de tweede tijd noteerde. Carlos Sastre, de Tourwinnaar van vorig jaar, werd 21ste, op 1.06 minuut. Beste Nederlander was Tourdebutant Robert Gesink, als 31ste, op 1.15 van Cancellara.

De grote verliezer was de Rus Denis Mensjov, de kopman van Rabobank. Vlak voor de finish van de tijdrit werd hij nog ingehaald door Cancellara. De Rus was maar liefst 1.31 minuut langzamer dan de Zwitser en eindigde als 53ste. Mensjov gold na zijn eindzege in de Ronde van Italië als een favoriet voor de eindzege in Frankrijk, maar nu al heeft hij kostbare tijd verspeeld op zijn concurrenten.

Volgens de Franse sportkrant L’Equipe is de slechte prestatie van Mensjov wellicht te verklaren door het feit dat de renner onlangs in Wenen is verhoord in de dopingzaak rond de bloedbank Humanplasma. Bekend was dat enkele renners van de ploeg op vrijwillige basis meewerken aan het onderzoek rond de bloedbank waar tussen 2002 en 2006 tal van illegale bloedtransfusies zijn uitgevoerd.

Ploegleider Erik Breukink zag gisteren geen verband, maar leek wel onaangenaam verrast over het uitlekken van het bezoek van de renner aan Wenen. „Maar onze medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Ik heb ook geen aanwijzing dat het een strafrechtelijk verhoor is. En nee, ik denk niet dat het daarom niet zo goed ging in de tijdrit”, aldus Breukink.

En ondanks zijn tegenvallende tijdrit gaat Mensjov er nog vanuit dat hij over drie weken in Parijs op het podium kan eindigen.

Net als gisteren is er vandaag weer een etappe die waarschijnlijk op een massasprint zal uitdraaien. De Britse sprinter Marc Cavendish (24) maakte aan het einde van de rit van Monaco naar Brignoles de hoog gespannen verwachtingen waar. De renner van het eiland Man, die vorig jaar bij zijn debuut vier etappes won, werd aan het slot van de etappe in stelling gebracht door zijn ploeggenoten bij Team Columbia, vooral de Amerikaan George Hincapie, een van de meest ervaren renners in het peloton, en de Australiër Mark Renshaw.

De Amerikaan Tyler Farrar (Garmin) kwam in Brignoles als tweede over de finish, de Fransman Romain Feillu (Agritubel) werd derde. Beste Nederlander was Koen de Kort (Skil-Shimano), op de negende plaats. Een andere Nederlander, Stef Clement (Rabobank) werd uitgeroepen tot de strijdlustigste renner. Hij maakte deel uit van een kwartet vluchters dat lang stand hield. De Belg Jurgen van de Walle (Quickstep) is als gevolg van een valpartij de eerste uitvaller.

Tour: pagina 12 en 13