Boekberichten

Rechter verbiedt definitief het vervolg op ‘Catcher in the Rye’

Een rechter in New York heeft definitief de publicatie van een veelbesproken vervolg op Salingers The catcher in the Rye verboden, zo meldt The New York Times. Het gaat over de uitgave van het boek zestig jaar later: Coming Through the Rye, van Zweedse schrijver Fredrik Colting. De negentigjarige auteur beschouwde het werk van Colting (33), die het pseudoniem J.D. California gebruikt, als plagiaat en had een spoedprocedure aangespannen. Tien dagen geleden had de rechter al tot een tijdelijk publicatieverbod beslist. Dat arrest is nu verder gefundeerd met een 37 pagina’s lange motivering, waardoor het boek definitief niet in de VS kan verschijnen. Het verscheen wel al in Groot-Brittannië. In een reactie zei Colting: ‘Noem me een domme Zweed, maar het laatste wat ik mogelijk acht in de VS was dat boeken verboden zouden worden.’ De advocaat van Colting gaf aan in beroep te zullen gaan.

Seth schrijft vervolg op ‘A Suitable Boy’

De 57-jarige Indiase auteur Vikram Seth gaat een vervolg schrijven op zijn bestseller A Suitable Boy. De sequel zou in 2013 klaar moeten zijn, welgeteld 20 jaar nadat het origineel werd gepubliceerd, zo meldt de BBC. A Suitable Boy beschreef de zoektocht van een jong meisje naar een echtgenoot, tegen de achtergrond van het pas onafhankelijk geworden India in de jaren vijftig. Volgens Seth zal het vervolg zich evenwel in het huidige India voltrekken, en niet aanvangen in 1952, waar zijn boek toen eindigde. Voor het vervolg zou Seth een voorschot gekregen hebben van zeven getallen, maar hij wenste niet in te gaan op speculaties.

Dwerg- en heksenseks in kinderboek

Een seksscène tussen een heks en een dwerg – het klinkt eerder als Fellini of Pasolini dan als een kinderboek, maar toch is Tender Morsels van Margo Lanagan geschreven voor 14-jarigen. Het boek werd door critici enthousiast ontvangen: ‘een genot om te lezen en hiermee bestendigt Lanagan haar positie aan de voorhoede van de ‘Young Adult’-literatuur’, aldus het Amerikaanse Booklist. Maar niet alle ouders reageren enthousiast, schrijft The Guardian. Anne Fine, een collega van Lanagan, zag negatieve reacties op ouderssites, en vraagt zich af of uitgevers niet de verantwoordelijkheid moeten nemen om boeken te wegen op ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’. Lanagans collega Philip Pullman is loyaler. Hij meent dat het omslag wel meer informatie had mogen geven over de aard van de inhoud, maar hij wijst dergelijke censuur af, ‘die is gebaseerd op een misplaatste nostalgie over hoe boeken vroeger waren.’ Lanagan wordt hier uitgegeven door Houtekiet, maar of en wanneer Tender Morsels verschijnt, is onbekend.

    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn