Wie een baantje wil zal offers brengen

Ze riep als voorzitter haar PvdA al bijna twintig jaar geleden op om meer de wijken in te gaan. Nu mag Marjanne Sint van geluk spreken, ze hoeft haar partij geen vaarwel te zeggen. Met een keurig salaris van 196.394 euro zit ze als bestuursvoorzitter van een ziekenhuis maar net boven de Dijksmanorm.

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, schreef als voorzitter van de commissie die het falen tijdens de Europese Verkiezingen onderzocht in een brief aan de leden: „ L aten we vooral bij onszelf beginnen. Leden die in de publieke sector meer dan de premier willen verdienen, zoeken maar een andere partij. Goed verdienen mag, graaien niet”.

Partijvoorzitter Lilian Ploumen pakte de boodschap gisteren direct op. „Dat betekent dus dat je als PvdA-bestuurder sober en dienstbaar door het leven gaat en er naar handelt. En dat betekent ook dat als je dat niet doet, er geen plek voor je is bij de PvdA”, schrijft zij aan de leden. Ze wil een erecode opstellen.

Dat zal me een grote hoeveelheid partijveteranen in verlegenheid brengen. Ziekenhuisdirecteuren verdienen al snel meer dan de Balkenendenorm. Net als directeuren van zorginstellingen en van woningcorporaties.

Allemaal publieke instellingen waar PvdA-mastodonten zich in de leiding bevinden. Of ze hebben al een carrière in Den Haag achter de rug. Of ze ambiëren die nog. Dan is een persoonlijk offer wel gewenst om die soberheid te onderstrepen en misschien kan folderen in de wijken ze helpen aan het dienstbare imago.

Voor de corporatiedirecteuren is het plezierig dat minister Eberhard van der Laan al heeft verordonneerd dat nieuwe directeuren niet meer dan 180.000 euro mogen verdienen. Datzelfde geldt voor aanstormende Varacoryfeeën die van minister Plasterk ook niet meer dan dat bedrag mogen verdienen. Maar zij kunnen niet veel doen aan de beloningen van directeuren en sterren die er al zitten, tenzij die zich aan de erecode gaan onderwerpen. Wel sneu voor ze als ze hun collega’s van het CDA, ook goed vertegenwoordigd in de besturen van ‘maatschappelijke ondernemingen’, gewoon hun beloning zien behouden.

Het zou daarom leuk zijn als andere partijen ook dergelijke normen aan hun leden gaan opleggen. Neem de VVD die zich dit voorjaar onverwachts fel tegen bankiers keerde. Doe toch afstand van die bonussen, was de oproep van kamerlid Frans Weekers. Stel dat de VVD nou doortrekt en alle bankiers als lid royeert die hun bonus niet inleveren. Dat kan over een paar jaar zelfs een voormalig vicepremier zijn lidmaatschap kosten.

Daan van Lent

    • Daan van Lent