Wat vindt u van NRC Weekblad?

Bent u al gewend aan NRC Weekblad? Ik hoop het – ook omdat dit blad de komende weken in aangepaste vorm verschijnt. Tot 29 augustus, op acht zomerzaterdagen, brengt dit weekblad ook Wetenschap (pagina 20-30). Na de zomer is de afzonderlijke wetenschapsbijlage er weer.

NRC Weekblad is sinds 11 april twaalf keer verschenen, als opvolger van de wekelijkse bijlage Zaterdag &cetera en maandblad M. Bij de verschijning van het eerste nummer hebben we deze vernieuwing toegelicht: als redactie willen we de energie voor twee aparte bladen bundelen in één weekblad. Onze uitgever wil wekelijks een NRC-katern op beter papier dan krantenpapier uitbrengen, omdat dit aantrekkelijk is voor adverteerders. En wat vindt u – als lezer?

De teneur in uw e-mails en brieven is overwegend positief. Kritiek is er ook – gelukkig, want altijd leerzaam. Veel lezers hebben gemeld moeite te hebben met dit papier en formaat. Te dun, te slap. Vorige week nog kregen we een brief van een lezeres die dit blad „altijd in bad” leest en dat een hele worsteling vindt.

Voorlopig is ons antwoord nog wat vaag: ‘We werken eraan.’ De afgelopen weken heeft 10 procent van onze lezers, bij wijze van proef, het weekblad al op iets dikker papier gekregen. We testen of dit beter bevalt. Zo ja, dan hebben we nog maar één probleem op te lossen: hogere papierkosten. Na de zomer hoort u meer.

Genoeg over vorm – uiteindelijk gaat het u en ons om de inhoud van dit weekblad. Wij brachten de afgelopen weken een gevarieerde serie interviews, onder andere met een 23-jarige Uruzgan-veteraan en een 95-jarige ex-verzetsstrijdster, reportages zoals uit het Brabantse dorp Deurne en de Chinese megastad Chongqing en spraakmakende onderzoeksverhalen, onder andere over publieke omroepen die nog steeds allerlei regels ontduiken en de tabaksindustrie die het verzet tegen het rookverbod van kleine caféhouders regisseert.

En dat niet alleen. In de tweede helft gaat dit weekblad ook over dagelijks leven en lifestyle, met onder andere een moderubriek van nieuw talent (Aynouk Tan) en een serie persoonlijke verhalen in de rubriek Familiefoto.

De redactie maakt dit blad met toewijding en plezier. Bij het begin van twee zomermaanden zijn we benieuwd naar het oordeel van de lezer – ook om in het nieuwe seizoen een nóg beter blad te kunnen maken.

Doe mee aan lezersonderzoek via nrc.nl/mijnmening

    • Birgit Donker