Veteraan

Op 2 oktober 2007 bedient Richard een 25-mm boordkanon, schiet daarmee een kameel dood en doodt een mens (NRC Weekblad, 27 juni). De veteraan (3 maanden Uruzgan) is geschokt, geen hulpverlener die hem opvangt, niemand die hem helpt het gebeurde te verwerken, om zijn trauma`s `een plekje te geven`. Toen zijn twaalf dagen verlof in Nederland erop zaten, moest hij zich melden in de kazerne voor een oefening in het bos, maar veteraan Paats kon niet meer. ”Twaalf dagen heb ik niets van ze gehoord en ineens moest ik het bos weer in. Geen telefoontje hoe het met mij ging.” Die arme jongen! Van onze krijgsmacht mag op zijn minst worden verwacht dat onze jongens niets slechts fysiek worden getest, alvorens ze voor de Afghaanse leeuwen (die boze baardmannen) worden geworpen.

    • R. Krelekamp
    • Amsterdam Ex-Legionair 1957 - 1962 in Algerije