Smartphones

Twee jaar geleden verbaasde Apple de wereld met de iPhone. Pas nu is er echte concurrentie.

Smartphones

Het is huilen met de pet op, in elektronicaland. Door de crisis worden er minder laptops, minder mobieltjes en minder digitale camera’s verkocht. Maar één categorie heeft nergens last van: de smartphone.

Consumenten hebben ook in slechte tijden veel geld over voor een gadget waarmee je mobiel kunt internetten, mailen, navigeren, video’s kijken, muziek luisteren en een beetje bellen. De Apple iPhone was het eerste toestel dat al die functies toegankelijk wist te maken voor het Grote Publiek. Twee jaar geleden stonden we daarom in de rij voor een mobieltje met slechts één knop en een groot kleurenscherm met aanraakbesturing. Die hype is voorbij, maar inmiddels heeft elke fabrikant een iPhone-lookalike, die wellicht tot iPhone-killer kan uitgroeien. Apple gebruikte ondertussen zijn voorsprong om zoveel mogelijk software te verzamelen, waarmee je de smartphone echt als een computer kunt gebruiken.

Apple iPhone 3GS

Apple’s nieuwe iPhone 3GS – de S staat voor speed – kan nu filmpjes maken en de accu gaat langer mee. Maar het is vooral de software die verbeterd is, zodat je tekst kunt knippen en plakken en (veel) makkelijker zoeken in adressen, muziek en e-mail. De spraakbesturing komt nog niet echt uit de verf (roep „speel AC-DC” en de telefoon begint iemand te bellen). De iPhone blinkt uit met de snelle Safari-browser, multitouch besturing en de overdaad aan software: via de App Store zijn 50.000 programma’s te downloaden, zowel onzingames als zakelijke toepassingen. Nadeel: Apple bepaalt wat er wel en niet geïnstalleerd mag worden. En het verplichte netwerk van T-Mobile knijpt de snelheid van de mobiele internetverbinding af. De iPhone is zonder abonnement te krijgen in het buitenland, vanaf 575 euro.

RIM BlackBerry Storm 9500

Het Canadese bedrijf RIM profiteert nog meer dan Apple van de smartphone-rage. De BlackBerry Storm is RIMs eerste toestel met aanraakbesturing, waarbij je het scherm daadwerkelijk moet indrukken – het voelt als een klik. Dat zou makkelijker typen dan een gewoon virtueel toetsenbord. De BlackBerry-software is oerdegelijk, maar de Storm is in het gebruik nog wat te traag vergeleken met concurrerende toestellen. Software als in de Apple’s App Store is er nog amper. Prijs: circa 560 euro.

HTC Magic

Deze telefoon draait op Google’s gratis mobiele besturingssysteem Android. Dat betekent rechtstreekse toegang tot Gmail, Google Maps en Google Calender en een groeiend aantal applicaties in de Android Market (nu 5.000 programma’s). Een waardige concurrent voor de iPhone, zeker als er meer toestellen met Android op de markt komen. Prijs: 450 euro.

HTC Touch Pro2

HTC doet niet alleen aan Android, maar voorziet ook telefoons van Windows Mobile en een heel eigen jasje. Zo komen gebruikers amper in aanraking met het gedateerde Windows-besturingssysteem. De zware Pro2 heeft een groot uitschuifbaar toetsenbord en de aanraakbesturing reageert veel vlotter dan voorheen. Daar kan zelfs een verwende iPhone-gebruiker mee uit de voeten. Prijs: circa 630 euro.

Nokia N97

Marktleider Nokia zag de opkomst van al die iPhones, HTC’s en BlackBerries met lede ogen aan en wachtte erg lang met een serieuze telefoon met aanraakbesturing. De N97, heeft een uitschuifbaar toetsenbord en is sober vormgegeven. Een ervaren Nokia-gebruiker vindt alles op de vertrouwde plek, maar profiteert van snelle aanraakbesturing en een flexibel hoofdmenu. Geen spektakel: in auto-termen is de Nokia een Volvo en de glimmende iPhone een Alfa Romeo. Software kun je bestellen in Nokia’s OVI-store, die nog niet erg groot is. Prijs: circa 650 euro.

LG Arena

LG was de eerste fabrikant die met een telefoon met aanraakbesturing op de proppen kwam. De Arena is een toestel met goedbedoelde maar te ingewikkelde 3D-besturing. Ondanks de prima hardware is deze smartphone niet gebruiksvriendelijk genoeg. Prijs: circa 430 euro.

Palm Pre

De Palm Pre is binnenkort te koop in Nederland, maar al een tijdje op beurzen te zien. De Pre is mede ontworpen door voormalig Apple-medewerkers en dat kun je zien. Deze telefoon ‘voelt’ het meest als een iPhone, heeft flitsende menu’s en nog eens een razendsnelle browser. Palm, grondlegger van de digitale agenda, leek op sterven na dood, maar heeft met de Pre serieuze kans op een wederopstanding. Prijs: nog niet bekend.

Verslag van de smartphone-test op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink