Sarah Palin stapt op als gouverneur

Voormalig Republikeins vicepresidentskandidaat Sarah Palin heeft gisteren aangekondigd af te treden als gouverneur van de staat Alaska. Haar besluit voedt de speculaties dat Palin deelname aan de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen, in 2012, overweegt.

Palins termijn zou eigenlijk aflopen in 2010, maar gisteren zei ze niet op te gaan voor herverkiezing en eind deze maand al terug te treden. Ze gaf hiervoor geen reden.

Volgens sommige waarnemers zou de timing van haar aankondiging – vlak voor een lang vakantieweekeinde in de VS – er op kunnen wijzen dat Palin binnenkort slecht nieuws heeft te melden, of dat een schandaal dreigt. Maar de meest media namen gisteren aan dat Palins besluit is ingegeven door haar ambitie om in 2012 voor de Republikeinse partij het Witte Huis te heroveren.

Ondanks het verlies van de Republikeinen bij de verkiezingen in november, geniet Palin onder conservatieven grote populariteit. Om deze te verzilveren en de Republikeinse kandidatuur in de wacht te slepen zou Palin eerst uitgebreid door het land moeten reizen en zich veel in de hoofdstad Washington begeven. Als gouverneur van het afgelegen Alaska zou dit voor haar logistiek lastig geworden.

Ook hebben staten vanwege de recessie minder geld in kas, waardoor een gouverneurspost een minder aantrekkelijk platform is voor de lancering van een landelijke carrière dan voorheen. Mogelijk ook overweegt Palin om eerst nog senator voor Alaska te worden.

Voordat John McCain haar vorige zomer uitkoos als haar running mate, genoot Palin amper nationale bekendheid in de VS. Ook had ze geen ervaring in de landelijke politiek. McCain hoopte met de volkse Palin de conservatieve kiezer aan zich te binden, die hem zag als te gematigd. Palin is fel tegenstander van abortus en fervent jaagster.

McCains keuze voor Palin werd gezien als gewaagd. Vooral nadat bekend werd dat haar tienerdochter zwanger was en nadat zij een reeks onhandige tv-interviews gaf waaruit bleek dat ze niet ingevoerd was in internationale politiek. Aan het eind van de campagne was de sfeer tussen beiden zeer slecht en maakten ze over en weer felle verwijten. (AP, Reuters)