Ruimte

Nee, dit is geen live performance in een van de achteraf galeries van Kyoto. Het is ook geen goochelaar uit Las Vegas. Deze foto toont realiteit op 350 km hoogte, in een buizenstelsel dat met een snelheid van 28.000 km/u om de aarde draait. Dit is de Japanse ruimteveteraan Koichi Wakata in het Internationale Ruimtestation ISS, gefotografeerd door een zwevende waterbol. Aan zijn lichaamshouding te zien, houdt Wakata zelf de camera vast.

Wat er hierna met de waterbol gebeurde, is niet bekend, maar niet onlogisch lijkt dat Wakata hem gewoon heeft opgezogen. In de vier maanden dat de Japanse ingenieur nu al in de ruimte zit, heeft hij wel gekkere dingen gedaan. Op youtube staat een filmpje (zoekwoord: Offbeat space experiments) waarop hij laat zien op hoeveel manieren je je kunt voortbewegen zonder zwaartekracht. Met een waaier, door te blazen, door raar met je armen te zwaaien en natuurlijk: op een vliegend tapijt. Ook toont Wakata hoe een partijtje armworstelen afloopt zonder zwaartekracht en hoe je je kleren opvouwt op grote afstand van de aarde.

Wakata zit al sinds maart in het ruimtestation en zijn voornaamste werk is het opbouwen van de grote nieuwe Japanse vleugel in het station. Het is zijn derde ruimtevlucht, zijn eerste was in 1996. De huidige vlucht is zijn langste verblijf. Hij had in maart ook de eer om aan boord – samen met de andere bemanningsleden – als eerste gerecyclede urine te mogen drinken. Het urinebewerkingsapparaat was met zijn vlucht mee omhoog gekomen. Over een paar weken gaat hij terug naar aarde.

Wakata’s naam duikt ook op in een van de veel vreemde statistiekjes over ruimtevaart. Hij is namelijk de enige astronaut die twee keer te maken had met vleermuizen. Op zijn eerste shuttlevlucht, in 1996 (met de Endeavor) hield een vleermuis zich tot vlak voor de lancering hardnekkig vast aan de grote brandstoftank van het ruimteveer. En bij zijn laatste vlucht, in maart (met de Discovery) zat er wéér een vleermuis op de ijskoude brandstofbuis. Deze hield wel vast tijdens de lancering. Waarschijnlijk had hij geen keus: het dier had een gebroken vleugel. Lang zal de vleermuis het geweld van de lancering niet hebben overleefd, meldde de NASA toen. Voor de zekerheid was in de uren voor de lancering nog wel onderzocht of de vleermuis geen veiligheidsgevaar vormde. (HS)