Ook vrijspraak voor rookcafé De Kachel

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de eigenaren van het Groningse café De Kachel vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Eerder sprak het gerechtshof in Den Bosch het Bredase café Victoria al vrij. Het betekent dat in kleine cafés zonder personeel gewoon weer gerookt mag worden.

De wet bevat „geen verplichting voor horecaondernemers zonder personeel een rookverbod in te stellen”, liet het gerechtshof vanmiddag weten.

Sinds 1 juli vorig jaar mag van het kabinet niet meer gerookt worden in hotels, restaurant en cafés voor de horeca, om werknemers te beschermen tegen rook. Ook in kleine cafés zonder personeel mag dat niet. Café De Kachel en café Victoria hebben geen personeel in dienst. De eigenaren lieten hun klanten roken, omdat ze hun omzet fors zagen teruglopen.

Café Victoria werd ook in eerste aanleg al vrijgesproken. Café De Kachel werd in februari van dit jaar door de rechtbank in Groningen nog veroordeeld tot een boete van 1.200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand.

Het algemene rookverbod in de horeca staat volgens minister Klink (Volksgezondheid, CDA) ook na de uitspraak van het hof in Leeuwarden niet ter discussie. Hij denkt binnen drie maanden de regels voor het rookverbod in de horeca aan te passen. Klink denkt dat hij niet de wet hoeft aan te passen, maar dat hij kan volstaan met het veranderen van de onderliggende regelgeving. Dat kan met een algemene maatregel van bestuur die het parlement niet hoeft goed te keuren.

Stichting Red de kleine horecaondernemer, waarin bijna 1.200 cafés zijn verenigd, wil een schadeclaim indienen tegen de staat van enkele tientallen miljoenen euro’s. Het gaat om gederfde inkomsten van kroegeigenaren.