Leugens

Wielrenner Thomas Dekker loog wellicht over dopegebruik. AZ loog over het vertrek van trainer Louis van Gaal naar Bayern . Veel sporters, trainers en sportclubs liegen. Regeert de leugen in de sport?

Erica Terpstra, voorzitter sportkoepel NOC*NSF: „Dat denk ik helemaal niet. Soms kun je gewoonweg niet de hele waarheid vertellen. Maar ik denk dat er in de sportwereld een stuk minder wordt gelogen dan in de rest van de maatschappij.”

Henk Kraaijenhof, voormalig sportcoach: „De leugen regeert overal. Niet alleen in de sport maar ook in de politiek en in het bedrijfsleven. Als men in de sportwereld liegt, richt dat meestal niet veel schade aan terwijl dat in de politiek en in het bedrijfsleven wel het geval is. Als je aan Dekker vraag of hij doping heeft gebruikt, zou het gek zijn als hij zegt: ‘Ja, dat heb ik inderdaad’. Dat kun je niet van een sporter verwachten. Kitesurfen en bowlen is mogelijk zonder doping. De Tour de France rijden is lastiger. Zo zal een groot bedrijf eerder een schandaal veroorzaken dan een locale groenteboer. Je moet het dopegebruik van topsporters dus wel in perspectief plaatsen. Het is overigens verboden om op grond van één test naar buiten te brengen dat een sporter positief is bevonden. Er moet eerst een contra-expertise plaatshebben. De zaak Dekker kwam gelijk naar buiten. Men lekt dus als een incontinente bejaarde. De leugen regeert inderdaad in de sport. Zo hoorde ik dat de ‘speciale’ zwempakken worden gesponsord door de Italiaanse bond en omdat de WK in Rome plaatshebben komt er nu geen verbod op de badpakken. Zulke leugens hebben geen echte schadelijke gevolgen dus ik hecht daar niet veel waarde aan. Ieder mens liegt immers, dat onderscheidt ons van de dieren.”

Henri van der Aat, commercieel directeur Ajax, voormalig interim-directeur van de Rabobank wielerploeg en voormalig zeilbondscoach: „Het probleem is dat men veel speculeert. Je kunt niet alles vertellen aan de media. Je praat dan namelijk niet alleen met een journalist maar ook met je onderhandelingspartij en alle andere mensen die de krant lezen. Als je alles zou vertellen, kunnen interne processen worden gefrustreerd. In de voetbalwereld wordt je constant gebeld of geruchten kloppen, dan komt het wel eens voor dat men leugens vertelt om ervan af te zijn, maar dat vind ik geen echte leugens. Ik vind het pas een leugen als fraude wordt ontkend en dat achteraf toch blijkt dat die fraude is gepleegd. Dekker heeft dus wel gelogen.”

Joop Atsma, CDA-politicus en voormalig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie: „Ik denk niet dat de leugen regeert. Mijn advies is alleen om nooit ‘nooit’ te zeggen want je weet niet wat er in de toekomst op je pad komt. Van Gaal wilde in principe bij AZ blijven, maar het is logisch dat hij wegging voor een fantastisch aanbod. Bij Dekker moet de contra-expertise nog plaatshebben maar dat vind ik een triest geval, meer kan ik daar niet over zeggen. De wielrensport loopt echter voorop in de strijd tegen doping en positieve gevallen worden niet onder stoelen of banken geschoven. Daar moeten renners op bedacht zijn.”

Ivo van Hilvoorde, sportfilosoof: „Wat betreft de transfermarkt is het inmiddels wel geaccepteerd dat mensen vanuit strategisch oogpunt niet helemaal open zijn. Dopingaffaires zijn een ander verhaal. Volgens mij moeten we niet kijken naar de individuele sporter die liegt, maar meer naar de spelregels. Het systeem werkt namelijk niet en juist dat schaadt de geloofwaardigheid van de sport. Veel testen kloppen niet en daarom zijn er zoveel rechtszaken. Sporters worden vals positief bevonden, maar er zijn ook sporters die wel hebben gebruikt en niet worden gepakt. Het lichaam werkt gecompliceerd en testen kunnen geen eerlijk onderscheid maken tussen wie wel en wie niet gebruikt. Wat mij betreft moeten we toe naar een meer liberale opvatting over dopinggebruik. Het is boud om te zeggen dat de leugen regeert. Sport is een theater waarin je mag worden bedrogen door de sporters. De spelregels, zoals de dopingtesten, zouden moeten kloppen. Maar alles wat eromheen gebeurt qua list en bedrog vormt ook een onderdeel van de charme van sport.”

    • Shari Kiljan