Hollands Facebook zangeres Izaline Callister

Met hartsvriendin Normelyn op de Christoffelberg van Curaçao
Met hartsvriendin Normelyn op de Christoffelberg van Curaçao

De Antilliaanse zangeres Izaline Callister treedt zaterdag 11 juli op tijdens het North Sea Jazzfestival (NSJ) in Rotterdam. Ze is net terug van een reeks concerten in Israël en geeft later deze maand optredens in Zuid-Afrika en Polen.

Hoe ging het in Israël?

„Geweldig, fantastisch. We zaten in Tel Aviv, een zonnige stad, fijn aan het strand en alle zalen lagen op een uurtje rijden. En de theaters werden steeds voller. Eerst speelden we voor 200 man en later voor 800. Mensen gingen elkaar bellen.”

Is North Sea de leukste plek om te zingen?

„Leuk is niet het goede woord. Het is eervol. Het is ’t meest prestigieuze festival van Nederland met een goede uitstraling naar het buitenland. Er lopen ook veel buitenlandse programmeurs rond. Maar het moet wel héél leuk worden, wil het bijvoorbeeld Israël van de eerste plek verdringen.”

Wat is er minder leuk?

„Het is een festival waar mensen voortdurend opstaan en weer doorlopen. Dat brengt veel onrust. Ik vertelde een Amerikaanse trompettist laatst dat ik naar North Sea moest en toen zei hij: ‘You know people will stand up and leave.’ Mensen hebben een rare timing, staan soms op tijdens een ballad. Dat is lastig. Het publiek is altijd bang dat het iets mist, maar het zou moeten kiezen.”

U zingt op hetzelfde tijdstip als Burt Bacharach en Erykah Badu. Waarom moet het publiek voor Izaline kiezen?

„Ik zing hartstikke mooie liedjes. En Erykah wordt toch niks. Bacharach is wel leuk, dus na mijn show moeten ze snel naar hem rennen.”

Op uw nieuwe plaat Speransa staat een prachtige liefdesverklaring aan Curaçao: Mi pais. U dacht: laat ik eens iets positiefs over de Antillen zeggen?

„Ja. In Israël viel me ook weer op hoe media zaken vertekenen. Als je alleen op de pers afgaat, zou je bang zijn naar Israël te gaan. Je hoort nooit iets leuks over dat land. Maar het is er heerlijk. Met Curaçao is het net zo.”

Verheugt u zich al op de jamsessies ’s nachts op North Sea?

„Ik ben niet zo van de jamsessies. Ik ben er een keer bij geweest in hotel Bel Air in Den Haag, maar daar vond ik niks aan. Ik drink niet en was de enige die niet dronken was. Dronken mensen gaan verschrikkelijk spelen.”

Wat is uw favoriete lied van Michael Jackson?

„In Israël heb ik na zijn overlijden het nummer Ben gezongen. Als toegift. Dat vind ik zo’n mooi liedje.”

Zong iedereen mee?

„Iedereen was heel stil.”

    • Opgetekend Door Marcel Haenen