film

El Cid. Avonturenfilm over de befaamde ridder die in de elfde eeuw de Moren uit Spanje verjoeg. Een van de beste epische films die producent Samuel Bronston met regisseur Anthony Mann maakte. Met Charlton Heston, Sophia Loren. (Anthony Mann, 1961, VS). BBC2, 15.00-17.55u.

Independance Day (Ronald Emmerich, 1996, VS). Grootscheepse rampenfilm. Vijandig buitenaards leven brandt Washington, New York en LA plat en belaagt de rest van de wereld. Gelukkig zijn daar Jeff Goldblum, Will Smith en president Bill Pullman. RTL4, 20.00-22.50u.

Casque d’or (Jacques Becker, 1952, Frankrijk). Veelgeprezen melodrama wekt het Parijs van vlak na de eeuwwisseling tot leven. Eerlijke timmerman Serge Reggiani valt voor gangsterliefje Simone Signoret en raakt verstrikt in milieu van prostitutie en misdaad. TV5, 21.00-22.35u.

Artificial Intelligence: AI (Steven Spielberg, 2001 VS). Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Spielberg. In de toekomst wil een volmaakt robotkind net als Pinocchio zó graag een echt jongetje worden. Met o.a. Haley Joel Osmond, Jude Law. BBC1, 23.25-1.45u.

Q & A (Sidney Lumet, 1990, VS). Intelligente thriller over alledaags, achteloos racisme. Onervaren hulpofficier van justitie Timothy Hutton onderzoekt vermeende zelfverdedigingsactie van ijzervretende New Yorkse rechercheur Nick Nolte. BBC2, 1.00-3.05u.