Eerste dopingrel schaatswereld

Topschaatsster Claudia Pechstein is midden in de zomer verwikkeld geraakt in een dopingschandaal. De Duitse bevolking raakt zo weer een sportidool kwijt.

In anderhalve week tijd twee spraakmakende gevallen van doping: de Duitse sport maakt zware tijden door.

Gisteren is bekend geworden dat de Duitse topschaatsster Claudia Pechstein, vijfvoudig olympisch kampioen, zich schuldig zou hebben gemaakt aan bloeddoping. Ruim een week geleden moest de Duitse amazone Isabell Werth, een van de beste dressuurrijdsters ter wereld, door het stof. Haar paard Whisper was positief bevonden op een verboden middel.

Nu staat Claudia Pechstein aan de schandpaal. Ze is minstens zo beroemd als Isabell Werth. En ze had net zo’n voorbeeldrol van zuivere sportvrouw: ogenschijnlijk goudeerlijk en razend populair, met een baan in het ‘gewone’ leven die bedrog zou moeten uitsluiten. Pechstein werkt bij de politie.

Haar advocaat gaf gisteren geen krimp. Pechstein zou op basis van „indicaties” zijn veroordeeld. „We tekenen uiteraard bezwaar aan.” Een soortgelijke reactie had Isabell Werth, maar het kwaad was toen al geschied. Beiden zijn geschorst. Beiden zijn eind dertig. Ervaren sportvrouwen in de herfst van hun carrière. Ze staan opeens in een kwade reuk. Het is een reuk waarvoor Duitsland in hoog tempo allergisch wordt: die van doping en ander medisch geknoei om prestaties in de sport te verhogen.

Het bedrog van Werth (39) werd bekend aan de vooravond van ‘Aken’, een van de grootste ruitertoernooien ter wereld. Op de tribunes is haar schorsing nog steeds het gesprek van de dag. Een dergelijke afgang is Pechstein bespaard gebleven. Het is hoogzomer en niemand denkt aan schaatsen. Pechstein zou haar zonde hebben begaan voor een schaatstoernooi in Hamar, afgelopen februari.

Beide gevallen kunnen verregaande consequentie hebben. De wielersport is daarvoor maatgevend geweest. Geruchtmakende gevallen van dopegebruik onder anderen door wielercoryfee Jan Ulrich, hebben geleid tot ongekend reputatie- en betekenisverlies.

Vervolg Publiek: pagina 5

Afkeer van publiek en media dreigt

Door de dopingschandalen hebben sponsors zich teruggetrokkenen besloten televisiezenders tot gedeeltelijke maar wel blijvende uitzendboycots. Het publiek keerde zich van de wielrennerij af. Niet zelden walgend.

De twee grote publieke omroepen van Duitsland, ARD en ZDF, hebben dit jaar aanzienlijk minder verslaggevers naar de Tour de France gestuurd. Die begint vandaag in Monaco, maar in Duitsland liggen daar niet veel mensen wakker van. Er is weinig voorpubliciteit geweest. Sommige media besteden er nauwelijks aandacht aan en als ze het wel doen, dan alleen aan de dopingexcessen.

De online-editie van dagblad Die Welt vroeg internetgebruikers of deze Tour ‘zuiverder’ zou worden dan de vorige edities. Neen, luidden veel antwoorden, „iedereen slikt ongeoorloofde middelen”. Veelzeggender nog was dat bijna de helft van de ondervraagden liet weten niet meer geïnteresseerd te zijn in de wielersport.

Zo kan het ook de paarden- en de schaatssport in Duitsland vergaan. De Duitsers zijn als volk gepreoccupeerd met gezondheid; die van zichzelf, van anderen en van dieren. Geknoei met medicijnen en opwekkende middelen voor de verhoging van sportprestatieswordt massaal afgekeurd.

Aangenomen mag worden dat de sportieve loopbaan van de 37-jarige Claudia Pechstein voorbij is. Voor de Duitse schaatssport is de kwestie ongetwijfeld net zo’n slag als het geval-Werth dat is voor de paardensport. De voorzitter van de paardensportbond, graaf Breido zu Rantzau, noemde de dopingvondst bij het paard van Isabell Werth „een catastrofe voor de paardensport”. De zwaarste straf voor de ramp die doping heet, is marginalisatie – zoals de wielrennerij in Duitsland momenteel tot haar schade ondervindt.

    • Joost van der Vaart