Dr. Zeepaard fopt met dozen

Warna Oosterbaan

Het is niet makkelijk om te schatten hoe zwaar een doos is. Maar het is wel makkelijk om te voelen of de ene doos zwaarder is dan de andere. Of niet?

Wat heb je nodig?

Een grote kartonnen doos, een kleinere kartonnen doos, twee bakstenen en een (keuken)weegschaal.

Wat moet je doen?

- Leg in elke doos een baksteen.

- Weeg nu elke doos. Dat gaat het beste met een flinke keukenweegschaal. De bedoeling is dat elke doos even zwaar is. Prop zonodig wat karton in de kleine doos om hem even zwaar als de grote doos te maken.

- Doe de dozen dicht en vraag aan al je vrienden en familie de dozen een voor een voorzichtig op te tillen en te zeggen welke doos het zwaarst is.

Wat gebeurt er?

De meeste mensen zullen de kleine doos zwaarder vinden. En het gekke is: het is onduidelijk hoe dat kan. De meest waarschijnlijke verklaring is dat veel mensen denken dat de grote doos wel zwaarder zal zijn. Als dat meevalt, slaat hun verwachting om naar de andere kant. Je kunt het proefje herhalen met een kleine doos die iets lichter is dan de grote. Zelfs dan zullen veel mensen de kleine doos zwaarder vinden!

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap

Roland Blokhuizen
    • Warna Oosterbaan