De vrijwilliger

Dirk van der Heijden (66) van de Alblasserdamse Tennis Vereniging. 19/6/2009 Foto Freddy Rikken Baanonderhoud ATV Dhr. van der Heiden Rikken, Freddy

Vijfenzeventig procent van alle werkzaamheden wordt door hem gedaan. Onkruid wieden, reparaties uitvoeren, de terrassen en paden schoonspuiten, lampen ophangen, met de clubtractor de acht banen rollen, onkruid bestrijden. Het door jong en oud van zich afgeworpen afval verwijderen, Dirk ergert zich er mateloos aan. Heeft zitting in de commissie baanonderhoud. Zonder klagen verricht oud-vrachtwagenchauffeur en supervrijwilliger Dirk van der Heijden (66) al deze hand- en spandiensten voor zijn koninklijk goedgekeurde en 500 leden tellende Alblasserdamse Tennis Vereniging. Negen jaar geleden werd hij er, na aandringen van twee zwagers, lid. Soupeerde enkele tennislessen en bleef definitief steken op niveau acht. Wat betekent hij in al die jaren, en wat het spelletje betreft, niets is opgeschoten. In het zomerseizoen is hij dagelijks op de club te vinden, ’s winters doet hij het wat rustiger aan. Want ook in Alblasserdam komt de ouderdom met gebreken: zijn spieren en botten worden stijver en sputteren bij belasting steeds vaker tegen. Echtgenote Annie heeft vooralsnog geen bezwaar tegen Dirks veelvuldige afwezigheid, zelf heeft ze nog twee werkhuizen en helpt haar echtgenoot wanneer dat op de club noodzakelijk is. Waardering komt hij amper tegen, een lot dat bijna iedere vrijwilliger treft. Maar de club is gezellig en heeft hij er geen zin meer in, dan zal hij er zeker mee stoppen. De tennisclub is hierbij op voorhand gewaarschuwd!

Aflevering negen in een serie over vrijwilligers in de sport.

    • Freddy Rikken