De lezer schrijft over Michael Jackson

Wat beweegt NRC Handelsblad om de dood van Michael Jackson zo groot op de eerste pagina te zetten? En er ook nog een redactioneel artikel aan te wijden? Persoonlijk vind ik het wat veel voor een kwaliteitskrant. Is dit wereldnieuws?

M. Smijtink

Utrecht

Ik zou graag een goede versie van NRC Handelsblad voor de iPhone of soortgelijke apparaten lezen. De mobiele versie m.nrc.nl is waardeloos, alleen maar suffe korte berichtjes. Op mijn iPhone kan ik prachtige lange stukken lezen uit The New York Times, The Guardian en veel andere bronnen. Waarom kan ik als abonnee die berg papier die ik elke dag krijg niet lezen op mijn telefoon?

Bram van Ginneken

Utrecht

De krant antwoordt

Besteedden wij te veel aandacht aan de dood van popzanger Michael Jackson, zoals de lezer suggereert? Nee en ja. Jacksons dood werd in de nacht van donderdag op vrijdag even na middernacht bevestigd. Of Jackson van het kaliber Elvis Presley was, aan wie de zelfbenoemde ‘King of Pop’ zich spiegelde, zal de geschiedenis uitwijzen. Maar dat de dood van deze grensverleggende musicus groot nieuws was, stond vast. Michael Jackson is de man die verschillende muziekstijlen bijeenbracht: soul, rock, gospel, en deze aaneen wist te smeden tot zeer dansbare popsongs. Daarnaast zette hij de standaard voor de hedendaagse muziekvideoclip en maakte hij de weg vrij voor talloze zwarte r&b-artiesten als Usher en Beyoncé.

Voor ochtendkrant nrc.next kwam het nieuws te laat. de Volkskrant (die na next wordt gedrukt) zette de pers stil, zodat een klein deel van de oplage het nieuws kon melden. Onze site nrc.nl pakte terecht uit met een stevig nieuwsverhaal, aangevuld met video’s en foto’s. Maar NRC Handelsblad was vrijdag de eerste krant die op papier een compleet verhaal kon vertellen.

Dat deden we met verve. Op de voorpagina een necrologie door onze redacteur popmuziek en een reportage van onze correspondent in de VS, die de reacties van zwarte Amerikanen peilde. Die stukken waren onmisbaar, evenals de foto’s van Jackson in verschillende fases van zijn loopbaan.

Even essentieel was het stuk op de kunstpagina van een medewerker popmuziek die inging op de betekenis voor zwarte en blanke muziek van de artiest, die zelf fysiek ook een cross-over maakte. Toch kan ik mij goed voorstellen dat de lezer zich enigszins overweldigd voelde. Weliswaar was op de voorpagina vrijdag nog ruimte voor ander nieuws, maar tweeënhalve pagina Jackson – behalve voorpagina en kunstpagina ook nog een halve opiniepagina – was wel erg compleet, temeer daar sommige stukken elkaar overlapten. De krant is weleens verweten groot nieuws dat emoties losmaakt iets te koel te brengen, maar in dit geval schoten we – alles afwegende – enigszins naar de andere kant door.

NRC Handelsblad bedient iPhone-gebruikers vanaf dag één. De mobiele site m.nrc.nl – ‘in de lucht’ sinds de dag dat het eerste model iPhone uitkwam, precies twee jaar geleden – biedt een selectie uit het belangrijkste nieuws. Maar op de iPhone kan de lezer als abonnee ook de ‘gewone’ website nrc.nl gebruiken, mét alle stukken uit de krant, ook de lange.

De komende tijd zal het aantal manieren waarop NRC digitaal beschikbaar is nog toenemen, ook in toepassingen voor mobiele telefoons. Zo’n applicatie (‘app’) is net weer anders dan een gewone mobiele site door de extra mogelijkheden om de krant gebruiksvriendelijk te presenteren.

Birgit Donker

Hoofd-redacteur

Reacties: nrc.nl/lezerschrijft