Bos wilde een sneller crisisplan

PvdA-leider Bos heeft al in december en januari geprobeerd om samen met premier Balkenende een akkoord te sluiten over maatregelen tegen de economische crisis.

Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen bij de onderhandelingen over het crisisakkoord, dat uiteindelijk op 25 maart werd gesloten. Hier gingen weken van moeizame onderhandelingen aan vooraf tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Bos nam al eerder het initiatief om, samen met Balkenende, met staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) een vergaand plan te smeden. Ambtenaren van Financiën werkten scenario’s uit.

Balkenende greep het geheime overleg met Bos niet aan om al met vergaande voorstellen te komen. Later liep binnen de coalitie de irritatie op, werden openlijk ruzies uitgevochten en toen de onderhandelingen stuk dreigden te lopen was er een bijna-kabinetscrisis. Een betrokkene zegt: „Als Balkenende en Bos er in januari waren uitgekomen, hadden we veel imagoschade voorkomen”.

Het politieke seizoen werd donderdag afgesloten. Uit een rondgang blijkt dat veel politici verwachten dat in het najaar de spanning weer oploopt, met name over het AOW-plan van het kabinet.

Weekblad: pagina 14-17

Broeierige herfst: pagina 2

    • Derk Stokmans
    • Herman Staal