Borghouts geeft baan bij ABP op

De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Harry Borghouts legt met ingang van 1 december zijn bestuursfunctie bij pensioenfonds ABP neer. Vijf andere nevenfuncties geeft hij binnenkort op, heeft de provincie bekendgemaakt.

De collegepartijen CDA en PvdA in Provinciale Staten dreigden met het indienen van een motie van wantrouwen als Borghouts zou blijven weigeren zijn bestuursfunctie bij ABP op te geven.

Borghouts redde vorig maand tijdens een debat over de Landsbanki-affaire zijn positie door het politieke deel van zijn portefeuille in te leveren. Hij zei toen ook zijn nevenfuncties neer te leggen. Zo zegt hij met ingang van 1 augustus zijn waarnemend voorzitterschap van het ABP op, maar Borghouts wilde aanvankelijk niet het bestuurslidmaatschap zelf opgeven. Het besluit om de zes nevenfuncties te beëindigen, is genomen met instemming van de collegepartijen VVD, PvdA, CDA en GroenLinks, aldus de provincie.

Maandag is een extra vergadering over een doorstart van de coalitie. Alle zeven gedeputeerden traden vorige maand af.