Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Schaatsen

Bloeddoping bij Pechstein op WK Hamar

De schaatssport is voor het eerst opgeschrikt door een grote dopingaffaire. De internationale schaatsbond ISU maakte gisteren bekend dat de Duitse schaatsster Claudia Pechstein is betrapt op bloeddoping.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld atletiek en wielrennen heeft schaatsen een schoon imago. De laatste tien jaar vonden slechts twee noemenswaardige incidenten plaats. In 2001 werden bij de Rus Dmitri Sjepel te hoge bloedwaarden gemeten, wat kan duiden op het gebruik van het voor sporters verboden eiwithormoon epo. In 2005 vonden de dopingcontroleurs sporen van het verboden middel testosteron bij de Wit-Russische Angelika Kotyuga, die voor twee jaar werd geschorst.

De ISU heeft Pechstein (37) betrapt tijdens het WK allround in februari. Ze zal met terugwerkende kracht voor twee jaar worden geschorst. De bond gaf aan dat de straf het gevolg is van een serie onderzoeken, waarbij afwijkende bloedwaarden zijn geconstateerd. Volgens haar advocaat Simon Bergman gaat Pechstein, die zelf te zeer was aangedaan om te reageren, de zaak voorleggen aan het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne. „Ze is niet positief bevonden en zonder positieve controle veroordeeld”, zei hij tegen persbureau ANP.

Unsere Sonnenschein, zoals de bijnaam van Pechstein luidt, is de meest succesvolle Duitse sporter bij Olympische Winterspelen met vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. Ze werd wereldkampioen allround en behaalde vijf titels bij WK afstanden. Afgelopen seizoen kende ze een opmerkelijke opleving. Ze was oppermachtig bij wereldbekerwedstrijden in Moskou en werd in Heerenveen voor de derde maal Europees kampioene. Na de eerste dag van het WK in Hamar meldde ze zich ziek. De rest van het seizoen keerde ze niet meer terug. De langeafstandschaatser uit de voormalige DDR had zelf al enige tijd de indruk dat ze extra in de gaten werd gehouden door de ISU.

De afgelopen twee jaar trainde Pechstein, naast haar Duitse begeleiding door trainers Achim Franke en Helge Jaksch, regelmatig mee met de Noorse ploeg van Peter Mueller. Dit seizoen had ze zich nog niet gemeld voor de zomertraining. De Amerikaanse coach reageerde met een officiële verklaring. „Dit is een kwestie voor de Duitse bond. Noorwegen ondersteunt de antidopingstrijd van de ISU ten volle.”

In de Nederlandse schaatswereld is geschokt gereageerd op de affaire rond Pechstein. „Als ze inderdaad doping heeft gebruikt, is dat een steek recht in mijn hart”, zei TVM-coach Gerard Kemkers. „Dit is slecht voor de schaatssport, want dit straalt ook af op alle andere schaatsers. Ik ken nog niet alle details, maar als ik het goed begrijp is zij geschorst op basis van de bloedwaarden die de ISU al enige tijd bijhoudt. Ik wist niet eens dat dat kon.”