AU laat Bashir met rust

Afrikaanse landen zullen niet meewerken aan de arrestatie of uitlevering van de door het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Omar al-Bashir . Dat zijn ze gisteren na 15 uur lange onderhandelingen overeengekomen tijdens een top van de Afrikaanse Unie (AU) in de Libische stad Sirte.

Ook nadat het Hof in maart dit jaar besloot de Soedanese leider – als eerste zittend staatshoofd ooit – aan te klagen en een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde, reisde Bashir nog veelvuldig naar het buitenland. Maar bijvoorbeeld Zuid-Afrika dreigde dat het hem zou oppakken als hij het land betrad. Het besluit van gisteren betekent voor Bashir dat hij nu ook vrij zal kunnen reizen in de dertig Afrikaanse landen die deelnemen aan het Verdrag van Rome, dat ten grondslag ligt aan het Strafhof.

Het regime in Soedan reageerde gisteren verheugd op het besluit van de 53 lidstaten tellende AU. „Het is een bevestiging van wat wij altijd gezegd hebben: deze aanklacht is een politiek ding, niet een juridisch ding”, aldus minister van Buitenlandse Zaken El Samany El Wasila.

In de verklaring die de AU-landen opstelden, wordt tevens „bezorgdheid uitgedrukt over het gedrag van de hoofdaanklager van het Hof”, de Argentijn Luis Moreno-Ocampo. Hij heeft sinds het Hof zeven jaar geleden werd opgericht vier zaken geopend – alle vier waren in Afrika. (AP)