Argentinië boos na stilte over griepgolf

In Argentinië is grote maatschappelijke verontwaardiging ontstaan over de zeer snelle stijging van het officiële aantal besmettingen met het zogenoemde Mexicaanse griepvirus. Veel burgers vermoeden dat de regering bekendmaking van het veel hogere ziekencijfer heeft uitgesteld tot na de congresverkiezingen van afgelopen zondag.

Volgens de autoriteiten zijn nu meer dan 100.000 mensen besmet, terwijl begin deze week nog werd gesproken over circa 1.500 gevallen. Er zouden nu 55 mensen aan de griep zijn bezweken. Geen ander land telt zoveel besmettingen.

De tussentijdse verkiezingen werden als cruciaal gezien voor de zittende president Cristina Kirchner. Haar partij verloor de dubbele meerderheid die ze had in het Lagerhuis en de Senaat. Haar echtgenoot, de voormalige president Néstor Kirchner, trad hierop terug als partijvoorzitter.

Direct na de verkiezingen trad maandag ook de minister van Gezondheid af. Media meldden de laatste dagen dat deze Gabriela Ocaña al voor de verkiezingen groot alarm sloeg over de griep. Zo zou ze onder meer hebben voorgesteld de stembusgang uit te stellen, maar in de regering werd dit voorstel „weggelachen”.

Ocaña’s opvolger meldde vervolgens vier uur na zijn aantreden dat het aantal besmettingen veel hoger lag dan voor de verkiezingen was gemeld.

Inmiddels geldt een ‘medische noodtoestand’ in de hoofdstad Buenos Aires en de haar omringende provincies. Alle scholen gaan maandag dicht en burgers is opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven. In Argentinië is het nu winter waardoor het virus zich makkelijk verspreidt.