Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Amerika's onafhankelijkheid op Zaans papier

In Amerika wordt vandaag, 4 juli, gevierd dat op die dag in 1776, het Amerikaanse congres de Verklaring van Onafhankelijkheid tekende: Independence Day. De toen 13 Verenigde Staten wilden niet langer een kolonie van Groot-Brittannië zijn. Ook in Zaandstad wordt dat een beetje gevierd, omdat op de avond van de 4de juli in 1776 de eerste Onafhankelijkheids verklaringen gedrukt werden op onder meer Zaans papier. Er werd ook een groot perkament van gemaakt, maar om de boodschap snel te verspreiden, drukte John Dunlap er zo’n 200: de Dunlap Broadsides. Daarvan zijn er nog 26 over, en uit onderzoek van de papierwatermerken blijkt dat de meeste gedrukt zijn op papier afkomstig van Zaanse papiermolens van Jacob Honig, D. & C. Blauw, en net ontdekt door Barbara Baulding, Adriaan Rogge. Zulk papier, gemaakt van vodden, was een gewild exportproduct in die tijd. In de enige nog overgebleven en nog werkende Zaanse papiermolen De Schoolmeester is nu een expositie ingericht over de Zaanse, Doopsgezinde papiermakers.

Expositie ‘Binding’, papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3, Westzaan. T/m 26 sept, ma-vr 10-16u en op zaterdag 4 juli en 26 sept. Inl. 075 - 621 4465