Algerije en Nigeria: pijpleiding Sahara

Algerije, Nigeria en Niger hebben een overeenkomst getekend voor de aanleg van een gaspijpleiding door de Sahara. Met de bouw van de 4.100 kilometer lange pijp is een investering gemoeid van circa 13 miljard dollar (9,3 miljard euro). De West-Afrikaanse landen denken door de pijpleiding jaarlijks tot 30 miljard kubieke meter aardgas naar Europa te kunnen transporteren. De Europese Unie ziet al jaren het nut in van een dergelijke pijpleiding, waarmee onder meer de afhankelijkheid van Russisch gas verminderd kan worden. Om dezelfde reden wordt in Zuidoost-Europa de Nabucco-pijplijn aangelegd. De landen die betrokken zijn bij de bouw van die verbinding, van landen rond de Kaspische Zee naar de EU, tekenen op 13 juli een overeenkomst hierover. Een woordvoeder van de Turkse regering heeft dat gisteren bekendgemaakt. De Nabucco-pijplijn loopt via de Kaukasus en Turkije naar Oostenrijk.