Aldus

Er staat veel op het spel in Den Haag na de zomer. Wat verwachten politici in de herfst? Een rondgang langs Kamerleden en bewindslieden.
Jolande Sap Nederland, Den Haag, 02 september 2008, Jolande Sap, nieuw kamerlid voor GROENLINKS tijdens de beedeging in de tweede kamer. foto; Peter Hilz
Jolande Sap Nederland, Den Haag, 02 september 2008, Jolande Sap, nieuw kamerlid voor GROENLINKS tijdens de beedeging in de tweede kamer. foto; Peter Hilz Hilz, Peter

„De crisis is verreweg het belangrijkste thema van het najaar. Maar in de politiek kunnen de kleinste dingen de grootste hindernis zijn.”

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA)

„Als het mis gaat met de coalitie, zal dat niet door een grote kwestie komen, maar doordat de nervositeit onder een van de partijen te groot wordt. Nervositeit door aanhoudend slechte peilingen of de algehele onvrede onder de bevolking met de gevestigde partijen.”

Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA)

„De crisis kan wel belangrijk zijn, maar zolang die niet is gepolitiseerd, zal je dat niet terugzien in verkiezingen of peilingen.”

Kamerlid Han ten Broeke (VVD)

„De ontbinding van dit kabinet, en vooral de PvdA, zal zich komend jaar voortzetten. De steun voor dit kabinet zal afkalven. De AOW-kwestie en de economische crisis zullen daaraan bijdragen. Het zou heel mooi zijn voor Nederland als deze coalitie in elkaar valt, dat er snel verkiezingen komen en dat de PVV als grootste uit de bus komt.”

Fractieleider Geert Wilders (PVV)

„ Wat het niet eenvoudiger maakt, is dat mensen in tijden van crisis vooral duidelijkheid willen. Heldere keuzes. Dus soms is het beter om kwesties uit te ruilen, dan om compromissen te bakken. Jullie dit, maar dan ook helemaal, en wij dat, maar ook dat zonder water in de wijn.”

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA)

„Het zal nog grijzer worden dan het al is. De coalitie zit niet te wachten op verkiezingen en zal alles doen om te voorkomen dat het clasht. Ze zullen alles op alles zetten om deze rit uit te zitten. Ofwel, de coalitiepartijen maken nergens een breekpunt van.”

Fractieleider Marianne Thieme (PvdD)

„Een Kamermeerderheid vindt dat ook bijzondere scholen in Nederland praktiserende homo’s niet als leraar mogen weigeren. Het kabinet heeft dat onderwerp over de zomer heengetild, maar onderschat niet de oplopende spanningen tussen Rouvoet en Plasterk.”

Kamerlid Jasper van Dijk (SP)

„Ik voorzie een clash over de AOW. CDA en PvdA hebben beide aanvullende eisen gesteld die eigenlijk onmogelijk zijn. Vooral het CDA heeft zich ingegraven. Ik zie niet een partij die hier als eerste gaat bewegen.”

Kamerlid Jolande Sap (GroenLinks)

„Je moet nu goed weten waar je staat als partij. Consistentie van denkbeelden en politiek leiderschap zijn van belang. Niet voortdurend reageren op wat de ander doet of wegens electorale redenen standpunten wijzigen. Zeker als je ziet wat er op ons afkomt in het najaar is het reden te meer om nu goed uit te rusten.”

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie)