Aidsbestrijding is meer dan aidsremmers geven

Professor Jaap Goudsmit heeft kritiek op de beleidsnotitie `Keuzes en kansen`, waar het Aids Fonds en Stop Aids Now! input voor geleverd hebben (Opiniepagina, 29 juni). Goudsmit legt eenzijdig een medische lat langs een notitie die veel verder gaat dan het medische verhaal. Met aidsremmers bestrijd je aids. Daar heeft hij gelijk in. Maar daarnaast durven veel mensen zich niet te laten testen, omdat ze bang zijn voor negatieve reacties van hun omgeving en voor uitsluiting. Dat heeft alles te maken met mensenrechten. In dat opzicht onderscheidt hiv zich van tuberculose of malaria.

Tragisch genoeg sterven er nog te veel mensen, doordat zij geen hiv-test kunnen of durven doen of doordat zij geen toegang tot hiv-remmers hebben. Het kabinet neemt met zijn beleidsnotitie een belangrijk initiatief om de mensenrechten van deze kwetsbare groepen te verbeteren. Zodat ook zij uitzicht hebben op een lang en gezond leven. Dit is nou juist de bijdrage die Nederland kan leveren aan de internationale aidsbestrijding.

Neem de Nederlandse spuitomruilprogramma`s. Ze zijn het directe gevolg van het humane beleid jegens druggebruikers. Hierdoor zijn heel wat hiv-infecties onder deze groep voorkomen.

Het is dus terecht dat het kabinet grote nadruk op de mensenrechten legt. Want wat heb je aan een wereld vol pillen als mensen ze niet kunnen slikken omdat ze onderdrukt worden en ze zich dus niet melden voor een hiv-test of voor behandeling met medicijnen?

    • Ton Coenen
    • Louise van Deth