Zoekplaatjes van de Dirty Projectors

CD pop Dirty Projectors: Bitte Orca * * *
CD pop Dirty Projectors: Bitte Orca * * *

CD pop

Dirty Projectors:Bitte Orca * * *

Zoals een pauw graag zijn staart spreidt, zo laat muzikant David Longstreth breeduit horen wat hij kan. Longstreth is zanger, producer en instrumentalist van de New Yorkse band Dirty Projectors, waarmee hij de regels van het popliedje nog wat meer door elkaar schudt dan Brooklyn-buren Yeasayer en Grizzly Bear.

De liedjes van Longstreth, in 2002 oprichter van de band en het enige vaste lid, zijn kriebelige miniatuurtjes waarin je als luisteraar langzaam doordringt. Welk instrument geeft de toon aan in de nummers op het nieuwe Bitte Orca? Is het dat Afrikaanse ritme van de slaggitaar? Zijn het de glazige violen of de twee zangeressen, die nu eens Keltisch klokken en dan weer galmen als een r&b-diva? Deze liedjes zijn zoekplaatjes. Er wordt vaak nadrukkelijk tegen de haren in gestreken, met dwarse akkoorden en ongewone maatsoorten om dan plotseling af te buigen naar een gesmeerd lopend intermezzo.

Bitte Orca is vooral in Amerika lovend onthaald. Maar na het vijf keer te hebben bestudeerd kun je zeggen dat dit muziek is voor het hoofd, niet voor het hart.

    • Hester Carvalho