Werkloze bankiers worden geworven door de CIA

De crisis zou een gevaar zijn voor de nationale veiligheid.

Zowel de CIA, de FBI als het Pentagon bereidt zich dus voor op financiële dreigingen.

Werkloze Wall Street-bankiers krijgen de kans om een bijzondere carrièrestap te maken: geheim agent worden. De Amerikaanse inlichtingendienst, de CIA, is op zoek naar financieel specialisten „voor het analyseren van buitenlands economisch beleid en buitenlandse financiële aangelegenheden die invloed hebben op Amerikaanse veiligheidsbelangen”, zo luidt de vacature op de site. Afgelopen week begon de CIA met de eerste sollicitatiegesprekken op een geheime locatie in New York.

De nieuwe focus van de CIA op financiën maakt deel uit van een bredere verschuiving binnen het denken over de nationale veiligheid in de VS. Zowel de inlichtingendiensten als de FBI, de hoogste Amerikaanse politiedienst, en zelfs het ministerie van Defensie richten zich in toenemende mate op economische dreigingen.

„De voornaamste zorg voor de veiligheid van de VS is op dit moment de economische crisis en de geopolitieke implicaties daarvan”, zei Dennis Blair, de hoogste inlichtingenadviseur van de president, begin februari na zijn aanstelling.

De CIA rapporteert sinds januari dagelijks aan president Obama over economische risico’s. De inlichtingendienst brengt wereldwijd ontwikkelingen die de economische wereldorde kunnen beïnvloeden in kaart. De CIA zoekt voor dit werk economen met een achtergrond in China, het Midden-Oosten en Zuid-Azië en specialisten op het gebied van internationale bancaire systemen, financiële markten en energie.

De financiële geheim agenten moeten naast gangbare economische ontwikkelingen ook onwettige financiële activiteiten gaan analyseren, zoals de financiering van terroristen, witwaspraktijken en corruptie bij buitenlandse regeringen en bedrijven.

Ook het ministerie van Defensie bereidt zich voor op een nieuw soort bedreiging voor de nationale veiligheid. In maart dit jaar hield het voor de eerste keer een economische oorlogssimulatie. Het Pentagon nodigde hedgefondsmanagers, bankiers en academici uit om scenario’s na te spelen die de machtsbalans tussen de leidende economieën in de wereld zou kunnen doen verschuiven.

De deelnemers werden ingedeeld in vijf teams: de VS, Rusland, China, Oost-Azië en ‘alle andere landen’. Een zesde ‘witte cel’ bepaalde het effect van de acties die de teams ondernomen in hun poging economische dominantie in de wereld te verwerven. Ondertussen werden er verschillende economische rampen gesimuleerd, zoals het ineenstorten van Noord-Korea, Russische manipulatie van de gasprijzen en oplopende spanningen tussen China en Taiwan. Zo liet een anonieme deelnemer weten aan de Amerikaanse nieuwssite Politico.com.

Het tweedaagse oorlogsspel in het Laboratorium voor Oorlogsvoeringsanalyse, nabij de militaire basis Fort Laurel in de staat Maryland, werd nauwkeurig geobserveerd door de hooggeplaatste militairen die daar normaal complexe gevechtssituatie nabootsen.

China bleek de slimste economische strijder, meldt Politico.com. Het land wist zijn economische positie het meest te verbeteren gedurende de simulatie. Amerika bleef de grootste economie, maar verloor aanzienlijk aan kracht tijdens herhaaldelijke financiële conflicten met Rusland.

Gevaar voor de stabiliteit van de economie komt echter ook van binnen de VS. Sinds de aanslagen van elf september was terrorismebestrijding de belangrijkste taak van de FBI. FBI-directeur Robert Mueller kondigde eerder deze maand aan een groot deel van zijn middelen te verplaatsen naar de financiële sector. „Na elf september moesten we prioriteiten stellen”, zei Mueller in een speech voor de Economic Club of New York, „maar we blijven het risico op een terroristische aanslag afzetten tegen het groeiende risico van financiële fraude voor onze economie”.

De balans lijkt om te slaan. De FBI onderzoekt op dit moment 580 bedrijfsfraudes en 1.300 gevallen van beleggingsfraude. In twee jaar is het aantal hypotheekfraudes dat het in behandeling heeft verdubbeld tot 2.400. Ook het aantal agenten dat zich hiermee bezighoudt is verdubbeld.

Mueller gaat de financiële sector scherper in de gaten houden met het oog op de stimuleringspakketten van de Amerikaanse overheid. De regering maakte vorig jaar oktober 700 miljard dollar (500 miljard euro) aan noodkrediet vrij om de kredietcrisis te bezweren. In februari dit jaar kondigde Obama daarbovenop een fiscaal stimuleringsplan aan van nog eens 787 miljard dollar. „Deze fondsen zijn uitermate gevoelig voor omkoping, fraude en belangenverstrengelingen”, zei Mueller, en vormen een potentiële bron voor „de volgende golf” aan fraudezaken voor de FBI. Met bijna 1.500 miljard dollar in het geding „betekent zelfs een klein percentage aan fraude een zeer substantieel verlies voor de Amerikaanse belastingbetaler”, aldus Mueller.

    • Joël Broekaert