Weer een nieuwe verdedigingslinie rondom ASMI

Chipmachinemaker ASMI heeft een nieuwe beschermingswal opgeworpen om de activistische aandeelhouders Hermes en Fursa dwars te zitten, zeggen advocaten van deze private-equityfondsen. Dit jaar namen chipbedrijven Intel en Tokyo Elektron een belang van respectievelijk 4 en 4,9 procent in ASMI. „Het is wel heel toevallig dat deze twee bedrijven opeens interesse hadden op het moment dat ASMI onder vuur ligt. Dit is een nieuwe beschermingsconstructie nu de oude het dreigt te begeven.” ASMI doet het verwijt af als een „complottheorie” en ziet de nieuwe investeerders als een blijk van vertrouwen in de koers van het bedrijf.

Al een jaar lang liggen de Britse private-equityfondsen Fursa en Hermes publiekelijk overhoop met de top van ASMI. De activistische beleggers, samen goed voor ruim 20 procent van de aandelen, hekelen de negatieve beurswaarde van ASMI’s frontend-divisie, die geavanceerde techniek levert voor het fabricageproces van chips.

Ze hebben er geen vertrouwen in dat topman Chuck del Prado die problemen kan oplossen en willen een andere leiding. Vorig jaar wierp de ASMI-top een beschermingsconstructie op tegen deze coupe, door een stichting van preferente aandelen te voorzien. De activistische aandeelhouders stapten naar de Ondernemingskamer en eisen een onderzoek naar de gang van zaken binnen de rumoerige ASMI-top.

Tijdens de laatste zittingsdag bleek dat beide partijen, ondanks herhaald aandringen van de rechter niets dichter bij elkaar zijn gekomen. Hermes en Funda verwijten Chuck del Prado dat hij de onderhandelingen met Applied Materials frustreerde, een concurrent die een bod op de frontend-tak deed. Ook vinden ze de positie van diens vader, ASMI-oprichter Arthur del Prado, te dominant en verwijten ze de familie een te arrogante houding. Del Prado senior, founding father van de Nederlandse chipmachine-industrie, zegt zich niet persoonlijk geraakt te voelen. „Daar luister ik niet meer naar.”

Uitspraak volgt deze maand.

    • Marc Hijink