Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Voorkeur Radio, televisie en internet

Actualiteiten

EénVandaag. De Groningse oplichter Dave H. bedroog honderden bedrijven en hotels, maar vooral werden tientallen vrouwen slachtoffer van zijn praktijken. Na zijn dag verlof keerde hij niet terug naar de gevangenis in Middelburg. Sinds vandaag zit hij echter weer achter de tralies, de politie arresteerde de man op een camping in Ermelo. Een gesprek met slachtoffers van Dave H., die zich hebben verenigd. Ned.1, 18.15-18.40u.

Terzake zomer. Belgische vakbond wil bedrijven die allochtonen weren aan de schandpaal nagelen; de betekenis van de Belgische zangeres en presentatrice Yasmine, die verleden week zelfmoord pleegde, voor de holebi-gemeenschap. Ook: gaat Tom Boonen nou naar de Tour of niet? Canvas, 20.00-20.40u.

Netwerk. Reportage over Michael Jackson, Los Angeles, de stad hij een haat/liefdeverhouding had, en zijn geboortestad Gary in de staat Indiana. Gary was in de jaren zestig met zijn eerste zwarte burgemeester nog de hoop van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, maar momenteel is de stad afgegleden naar een van de armste en gewelddadigste steden van Amerika. Chrisje Zuur, een van de advocaten van Holleeder, reageert op de veroordeling in hoger beroep vandaag. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. De zaak Holleeder, duurzame kweek van vis en de doodbloedende protesten in Iran. Morgen: reportage over een ‘mediwiet-plantage’ en verslag van de afnemende populariteit van shopping malls in de Verenigde Staten. Ned.2, 22.15-23.00u.

Praatprogramma

De zomer draait door. Wielrenner Bram Tankink over de Ronde van Frankrijk waaraan hij van de ploegleiding van de Rabobank niet mag meedoen. Gitarist Adje van den Berg getuigt van zijn liefde voor de kunst. Verder een optreden van het Nederlandse dj-team The Partysquad. Ned.3, 19.30-20.20u.

Vrouw en paard. Discussieprogramma met sterke vrouwelijke inslag. Het panel bestaat uit Hanneke Groenteman, Carrie Jansen, Sanne Wallis de Vries, Soundos el Ahmadi en Heleen Mees. Onderwerpen: burgemeesters en de woonplek van misdadigers die hun straf hebben uitgezeten, het verbod op gescheiden inburgeringcursussen van minister Van der Laan, rechters en de roep van de burger voor zwaardere straffen bij agressie in het verkeer. Filosoof Marjon Slob geeft haar oordeel over de jubilerende Bouquetreeks. Ned.2, 21.20-22.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten actrice Sandra Bullock en de vrouwelijke ster uit de Harry Potter-films Emma Watson. Muziek van de ‘electro-pop prinses’ Little Boots. BBC 1, 23.30.35u.

documentaire

Het uur van de wolf: W.H. Gispen - ontwerper - ondernemer. Portret. Willem Hendrik Gispen (1890-1981) behoort tot de eerste generatie industrieel ontwerpers. De naam Gispen bepaalt tot vandaag ons beeld van het interieur van het Nieuwe Bouwen en is synoniem voor de moderniteit in Nederland. Als ontwerper is Gispen buitengewoon succesvol. Zijn moderne en functionele lampen en meubelen slaan aan in het vooroorlogse Nederland. De beroemde stalen buismeubels worden klassiekers. Vooral de achterpootloze stoel zal iedereen herkennen, maar niet velen zullen weten dat het ontwerp oorspronkelijk van Mart Stam komt en daarmee aanleiding geeft tot vele processen die tot de dag van vandaag voortduren. Ned.2, 22.50-23.50u.

Amusement

VOC. Satirisch programma. Steyn de Leeuwe, Loes Haverkort, Sophie Hilbrand, Filemon Wesselink en Sander Lantinga stellen vraagtekens bij de laatste trends en zoeken alternatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Ned.3, 21.20-22.00u.

Toren C. Absurdistische humor, komisch leedvermaak en kantoorgrappen in een bedrijvencomplex. Met Maike Meijer en Margôt Ros. Ned.3, 22.00-22.30u.

Monkey dust. Harde satirische animatiereeks van de BBC. Morbide grappen over allerhande taboeonderwerpen. Canvas, 0.00-0.30u.

sport

Tour 2009. Dagelijkse talkshow over de Tour de France met Karl Vannieuwkerke. Aflevering 1, locatie Monaco waar te gast zijn: de Belgische Formule 1 coureur Thierry Boutsen en de Australisch-Belgische wielrenner Robbie McEwen. Eén, 22.10-23.00u.

NOS Atletiek Golden League Oslo. Verslag van de wedstrijden. Ned.3, 23.15-23.45u.