VARA fluit Van Nieuwkerk terug

VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk schrapt zijn optreden bij het infotainmentprogramma ‘De Economie Draait Door’ van congrescentrum Mecc in Maastricht. De presentator zou het format van het tv-programma De Wereld Draait Door gebruiken, maar dat mag niet van de VARA, waar hij een freelance-contract heeft.

De congresorganisatie meldt in advertenties dat de Bedrijven Kontakt Dagen Limburg, op 13 oktober dit jaar, worden geopend „met het infotainmentprogramma ‘De Economie Draait Door’, gepresenteerd door niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk”. Een toegangskaartje kost 99 euro.

Volgens organisator Ruud Coumans is het idee van ‘De Wereld Draait Door’ met instemming van Van Nieuwkerk gebruikt. Het programma voorziet afwisselend in interviews, discussies, beeld en live-muziek.

Volgens de VARA wilde Van Nieuwkerk „wel een rol willen spelen als interviewer, maar is hij geenszins op tournee met het format van ‘De Wereld Draait Door’. Dat kan formeel niet, want de VARA is eigenaar van het format.”

Volgens de VARA „lijkt het er op dat de organisatie in haar enthousiasme heeft willen aangeven dat het hier een wervelend optreden betreft. Maar de verwijzing naar het programma ‘De Wereld Draait Door’ was onterecht en dat zal de VARA de organisatie melden.”

Coumans reageert verbaasd: „Wij hebben het doorgesproken met Van Nieuwkerk. Hij vond de opzet à la ‘De Wereld Draait Door’ juist heel aardig. Ik heb van de VARA of van Van Nieuwkerk tot nu toe niet gehoord dat het niet doorgaat.” Matthijs van Nieuwkerk wil zijn optreden heroverwegen, zegt de VARA, „omdat hij te allen tijde de schijn wil vermijden dat er met een VARA-format geld wordt verdiend.” Hoeveel Van Nieuwkerk zou krijgen voor zijn optreden, wil Coumans niet zeggen. Van Nieuwkerk kwam onlangs in het nieuws als best betaald VARA-presentator met een jaarsalaris van 417.796 euro.

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen over het salaris van presentatoren van de publieke omroep. Daarin staat dat omroepen, die presentatoren en dj’s boven de Balkenendenorm (181.000 euro) willen betalen, dat niet mogen doen met belastinggeld. Voor de motie stemden ChristenUnie, CDA, SP, VVD en SGP. In de nieuwe beloningscode geldt de Balkenendenorm. Voor maximaal vijf tv-presentatoren en drie radio-dj's is een uitzondering mogelijk.

    • Joep Dohmen