Tom Boonen mag toch mee naar de Tour

De Belgische wielrenner Tom Boonen (28) mag toch meedoen aan de Ronde van Frankrijk, die morgen in Monaco begint. Het arbitragehof van het Frans olympisch comité heeft dat vanmiddag bepaald.

De organisatie van de Tour de France had Boonen net als vorig jaar wegens het gebruik van cocaïne willen uitsluiten van deelname aan het grootste jaarlijkse wielerevenement. De renner deed in 2007 voor het laatst mee aan de Tour. Boonen won destijds de groene trui als beste sprinter.

De Belgisch kampioen zou volgens Tourdirecteur Christian Prudhomme het imago van de etappekoers schaden door zijn drugsgebruik. Prudhomme maakte op 12 mei bekend dat Boonen niet welkom was bij de Ronde van Frankrijk.

De Belgische renner spande daarop een kort geding aan bij de rechter in het Franse Nanterre, omdat een haaranalyse hem vrij zou pleiten. Die verklaarde zich vervolgens niet bevoegd om de zaak te behandelen. Het arbitragehof van het Franse olympisch comité was de laatste instantie waar Boonen nog tegen de uitsluiting in beroep kon.

Twee maanden geleden werd bekend dat Boonen in een periode dat hij geen wedstrijden reed, is betrapt bij een controle door de Vlaamse Gemeenschap op gebruik van cocaïne. Volgens de regels van het internationaal antidopingagentschap WADA leidt cokegebruik buiten competitie voor wielrenners niet tot een schorsing.

In mei 2008 werd Boonen ook al betrapt op gebruik van cocaïne en xtc. Ook die controle was buiten de wedstrijden om. Boonen, die schuld bekende, maakte in juni vorig jaar zijn rentree maar mocht van organisator ASO niet starten in de Tour.

Boonen – die naast zijn drie zeges in Parijs-Roubaix ook twee keer de Ronde van Vlaanderen en het WK won – neemt in de tourploeg van Quickstep de plaats in van de Australiër Allan Davis.