Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Sopa de aguacate

Sopa de aguacate. Ik schreef die spannende naam nu wel op afgelopen maandag, maar ik had nog nooit Mexicaanse avocadosoep gemaakt. Gisteren alsnog gedaan, ter afsluiting van deze week over koude soepen.

Ik vond een recept voor sopa de aguacate in De Mexicaanse keuken van Elisabeth Lambert Ortiz. De soep bestond uit 2 gepureerde avocado’s met 1,4 liter kippenbouillon. Er was een garnering bedacht van verse koriander en gebakken tortilla’s, en eventueel mocht je een deel van de bouillon vervangen door room.

Waar is het limoensap, dacht ik toen ik het las. Waar is de peper? De ui? De knof? De soep met de spannende naam leek op papier al bepaald een saaie soep. Maar toen ik hem eenmaal gemaakt had, wist ik het zeker: sopa de aguacate ís een saaie soep.

En wat doe je dan, als je net twee prachtige avocado’s hebt verkwanseld aan een slaapverwekkende, bleekgroene plas? Dan begin je te pimpen. Wat limoensap erbij, snufje komijn. Zou een salsa niet lekker zijn als garnering? Ik durf onderstaand recept beslist niet meer authentiek Mexicaans te noemen. Wel lekker.

Voor 4 personen:

2 rijpe avocado’s

800 ml ontvette kippenbouillon

3–4 limoenen

100 ml crème fraîche

½ tl komijnpoeder

2 tomaten

1 sjalot

1 klein rood pepertje

een handje verse koriander

arachideolie

4 tarwetortilla’s

Halveer de avocado’s, wip de pit eruit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe het in een mengbeker, voeg de kippenbouillon, crème fraîche, het komijnpoeder en sap van 1 limoen toe en pureer glad. De soep moet ongeveer de dikte hebben van boerenkarnemelk; voeg zo nodig extra water toe. Proef en maak verder op smaak met zout, versgemalen peper en limoensap. Houd er rekening mee dat de soep ijskoud vlakker zal smaken dan op kamertemperatuur. Zet de soep in de koelkast en laat hem door en door koud te worden. Snijd de tomaten in stukjes. Pel het sjalotje en snijd het ragfijn. Snijd het pepertje fijn (verwijder als je niet van pittig houdt eerst de zaadjes en zaadlijsten). Hak de korianderblaadjes grof. Meng de tomaat, sjalot, peper, koriander, het sap van een halve limoen en 1 eetlepel arachideolie tot een salsa. Breng op smaak met zout en peper en laat ook de salsa goed koud worden in de koelkast. Snijd de tortilla’s elk in 8 punten. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak hierin de tortillapunten goudbruin en krokant. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Serveer de soep in diepe borden of kommen en geef de salsa en de gebakken tortilla’s apart erbij. Zet ook nog een schaaltje met partjes limoen op tafel.

Volgende week: mosselen. Post jouw mosselrecept op nrcnext.nl/koken.