Selectie Diversen

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen viert zaterdag 4 juli haar 160-jarig bestaan trakteert alle bezoekers op gratis kunst en koffie. Directeur Sjarel Ex opent de dag om 11u15 en daarna zijn er doorlopend rondleidingen, performances door Antistrot op de binnenplaats, de onthulling van Pipilotti Rist’ video-installatie Laat je haar neer (16u30) en Een kleine doodmars, vuurwerk van kunstenaar Ada Dispa (16u). Inl www.boijmans.nl

Leiden

Zeven musea openen 4 juli ’s avonds hun deuren voor de eerste Leidse Museumnacht. De hele avond spelen er bands, zijn er dj’s en workshops. Vervoer is gratis per boot, riksja en museumbus. In de zomerse openluchtbioscoop in de Hortus worden 34 korte films getoond met onder andere Carice van Houten en Tygo Gernandt. Van 20u tot 01u. Inl www.museumnachtleiden.nl.

Groningen

In de stad Groningen staan zo’n vierhonderd beelden van Carel Visser, Wladimir de Vries, Gert Jan Mulder, Hans Mes en Jan Wolkers in de openbare ruimte. Op 5 juli, 2 augustus en 6 september en start om 14u bij de fietsenstalling/rijwielshop op het Centraal Station een fietstocht door de groene delen en langs de mooiste beelden onder leiding van een gids. De tocht duurt ongeveer drie uur. Voor het huren van een fiets kan worden gezorgd. Res 050-3090757. Inl www.henkbakker.nl

Brummen e.o.

Op zes landgoederen in de gemeente Brummen is het zondag 5 juli Landheer voor een Dag . In Spaensweerd, De Wildbaan, Het Leusveld, Huize Voorstonden, Huis te Eerbeek en Kasteel Engelenburg is van 11-17u een programma met valkeniersshow, high tea, verhalenvertellers, muziek, zang en wandelingen. Inl www.landheervooreendag.nl

Amelisweerd

De meeste mensen kennen landgoed Amelisweerd van de mooie wandelingen, het pannenkoekenhuis en de acties tegen de aanleg van de snelweg door dit gebied. Het landgoed kent echter ook een koninklijke geschiedenis. Zo heeft Amelisweerd het gebracht van Ridderhofstad in de Middeleeuwen, statig buitenhuis van één van de machtigste families van Utrecht in de 18de eeuw en tot mogelijke residentie van koning Lodewijk Napoleon. Onder leiding van een gids van Architectuurcentrum Aorta wordt zaterdag 4 juli 16u een koninklijke tocht gemaakt door het landschap langs het bezoekerscentrum Oud-Amelisweerd, huis Rhijnauwen, verschillende appartementen (Nieuw-Amelisweerd) en boerenhofstedes. Kosten €15. Duur circa 2 uur. Vertrek: Bezoekerscentrum Oud-Amelisweerd, Koningslaan 11A, Bunnik. Res tours@aorta.nu en op 030-2321686 (za van 13-17u).

Rotterdam

In het havengebied van scheepvaartmaatschappij de Koninklijke Rotterdamse Lloyd is een wijk ontstaan waarin maritieme historie gecombineerd wordt met een theater, woningbouw in oude pakhuizen, een hotel en horeca. Dinsdag 7 juli 10u en zaterdag 15 augustus 14u is er een wandeling door het Lloydkwartier onder leiding van een gids. Startpunt: voor het voormalig belastinggebouw aan de Puntegaalstraat. Deelname € 3,50. Res 010-4362844/2438100.

Amsterdam

De Blikopeners van het Stedelijk Museum (15 jongeren tussen de 15 en 19 jaar) houden op vrijdag 3 juli hun Vers uit blikavond over Avant-gardes in het Van

Goghmuseum. Op de expositie Avant-gardes ‘20/’60 laat het Stedelijk Museum hoogtepunten uit de collectie zien uit de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw. Er is een rondleiding, jazzmuziek en dj Dirkson. Van 18u30-22u. Inl www.stedelijkindestad.nl/pages/blikopeners