Ruth Madoff op straat, zonder bont

Het luxe penthouse van Bernard Madoff, die begin deze week tot 150 jaar cel werd veroordeeld voor fraude, is in beslag genomen. Zijn vrouw Ruth staat op straat. Zonder bontjas, want al haar bezittingen moest ze achterlaten.

Federale agenten vielen gisteren het penthouse in Manhattan met een waarde van 7 miljoen dollar (bijna 5 miljoen euro) binnen. Ruth Madoff (67) was op dat moment thuis. Ze verliet het appartement met slechts een rieten tas onder haar arm, nadat de agenten weigerden haar haar bontjas te laten meenemen.

Volgens documenten van de rechtbank bevat het appartement een Steinway piano met een geschatte waarde van 39.000 dollar, klokken en lampen voor zo’n 1,7 miljoen dollar, schilderijen en foto’s voor 1,6 miljoen en andere waardevolle bezittingen.

De opbrengst van het huis en de bezittingen van de Madoffs kan gebruikt worden om de slachtoffers van de megafraude te compenseren. Bernard Madoff (71) lichtte twintig jaar lang duizenden beleggers op via een piramidespel waarbij beleggers werden uitbetaald met de inleg van nieuwe investeerders. Er ging in totaal 65 miljard dollar in rook op.

Madoff houdt vol dat zijn vrouw en zijn zonen Andrew en Mark er niet bij betrokken waren.

Ruth Madoff was eerder met de openbaar aanklager overeengekomen dat ze afstand doet van een vermogen van 80 miljoen dollar, waardoor ze achterblijft met 2,5 miljoen in contanten die niet in verband konden worden gebracht met de fraude van haar man. Daarnaast heeft ze voor 2,6 miljoen aan juwelen opgegeven. En nog eens twee bontjassen: een nerts van 12.500 dollar en een van sabelbont van 36.000 dollar.

Het is onduidelijk waar Ruth Madoff gaat wonen. Ook de villa van de Madoffs van 11 miljoen in Palm Beach, Florida, en een woning van 3 miljoen in het New Yorkse Long Island zijn in beslaggenomen. (AP)