`Registratie leerling in Amsterdam voor gemengde scholen`

Amsterdam. Amsterdamse scholieren moeten centraal worden aangemeld bij de gemeente. Zo kunnen de overwegend witte en zwarte scholen in Amsterdam een meer gemengde populatie krijgen. Dit bepleit de Amsterdamse Adviesraad Diversiteit en Integratie in een gisteren gepresenteerd manifest met adviezen om de segregatie in het onderwijs te bestrijden. De adviesraad verwijst hierbij naar Nijmegen, dat begin dit jaar plannen voor een centraal aanmeldpunt lanceerde. In enkele Amsterdamse stadsdelen lopen al experimenten met centrale registratie. Wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs, PvdA) vindt het ”nog te vroeg” voor een centraal aanmeldpunt: ”Nu zijn er nog te veel zwakke scholen in Amsterdam. We moeten ouders die hun kansrijke kinderen komen aanmelden niet dwingen naar een zwakke school te gaan”, zegt Asscher. ”Als de kwaliteit van de scholen goed is, zetten we de volgende stap.” Amsterdam, waar meer dan de helft van de kinderen allochtoon is, worstelt al jaren met segregatie. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat een kwart van de scholen overwegend wit of zwart is.