Rechter New Delhi staat homoseksualiteit toe

Het gerechtshof in de Indiase hoofdstad New Delhi heeft gisteren bepaald dat seksueel verkeer tussen volwassen homo’s niet in strijd is met de wet. Daarmee heeft de rechter het wettelijk verbod op homoseksualiteit, dat nog stamt uit de Britse koloniale tijd, nietig verklaard. De uitspraak geldt alleen voor New Delhi en is niet bindend voor de andere deelstaten. Verwacht wordt dat homo-activisten met de uitspraak de overheid onder druk zullen zetten om het wettelijk verbod op homoseksualiteit te schrappen.

In het conservatieve India is homoseksualiteit een taboe. Voorstanders van het verbod erop, onder wie conservatieve hindoe-politici en religieuze groeperingen, achten homoseks in strijd met de Indiase tradities.

De 149-jaar oude wet verbiedt seks die „tegen de natuurlijke orde is”, wat algemeen wordt geïnterpreteerd als een verbod op homoseksualiteit. Op homoseksuele handelingen staat in India tien jaar gevangenisstraf. Volgens het gerechtshof in New Delhi is de wet discriminerend en „een schending van fundamentele rechten”.

Homo-activisten, die negen jaar tegen de wet hebben geprocedeerd, noemen de uitspraak van gisteren „historisch”. „We zijn eindelijk in de 21ste eeuw gearriveerd”, zei Anjali Gopalan. Hij is leider van een organisatie die zich voor homorechten inzet.

De Indiase regering heeft legalisering steeds van de hand gewezen, ondanks pleidooien van onder andere de Nationale Aids Controle Organisatie (Naco). Volgens de Naco worden met hiv geïnfecteerde homo’s in de illegaliteit gedrongen, wat bestrijding van de ziekte bemoeilijkt. Sommige schattingen gaan ervan uit dat ruim 8 procent van de homoseksuele mannen in India met hiv is besmet, tegen 1 procent van de hele bevolking.

„Het sociale stigma tegen homo’s blijft bestaan”, zei activist Ashok Row Kavi in een reactie op de rechterlijke uitspraak. „Maar het levert wel een bijdrage aan hiv-preventie. Homoseksuele mannen kunnen nu naar artsen gaan. En deze uitspraak voorkomt pesterijen door de politie”, aldus Kavi. (AP, Reuters, BBC)