NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

‘Tiny’ van Jacksons lievelingstekenaar Marcel Marlier: ‘Jackson streelde mijn tekeningen’ Dat Michael Jackson geen grote lezer was, hoeft niet te verbazen. Niettemin was hij verknocht aan de tekeningen van de Belgische illustrator Marcel Marlier, die bekend werd door tientallen mierzoete boeken over Tiny (Martine in het Frans, Debbie in het Engels). Marlier, Marcel

Marcel Marlier: ‘Jackson streelde mijn tekeningen’

Dat Michael Jackson geen grote lezer was, hoeft niet te verbazen. Niettemin was hij verknocht aan de tekeningen van de Belgische illustrator Marcel Marlier, die bekend werd door tientallen mierzoete boeken over Tiny (Martine in het Frans, Debbie in het Engels).

Marlier zegt in een interview met Sud Presse dat hij Jackson voor het eerst aan de lijn kreeg toen hem in Duitsland een puzzel met het sprookjesachtige meisje was opgevallen. ‘Hij wilde me absoluut zien.’ Marlier en zijn vrouw ontmoetten Jackson in Parijs. Marlier had tekeningen meegebracht. ‘Toen hij ze zag, ging hij zitten om ze te strelen. Hij zei dat ik door god was begiftigd. Het was behoorlijk ontroerend.’ (HC)

Penguin gaat Dante en Stendhal vertwitteren

De New Yorkse afdeling van uitgeverij Penguin heeft een boek in voorbereiding waarin de klassiekers van de wereldliteratuur door de Twitter-mangel zullen worden gehaald. Twitterature, luidt de woordspelige titel van de bundel. De auteurs ondernemen daarin een poging om werk van Dante, Shakespeare, Stendhal, Joyce en zelfs J.K. Rowling te vatten in maximum 20 tweets, 20 zinnetjes van hooguit 140 lettertekens. Twitterature is het geesteskind van twee 19-jarige eerstejaarsstudenten van de Universiteit van Chicago. Emmett Rensin en Alex Aciman zijn van oordeel dat Twitter de korte aandachtsboog van de hedendaagse generatie het best karakteriseert. (DL)

Failliet Bzztôh gaat verder als BBNC Uitgevers

De vorige maand verdwenen uitgeverij Bzztôh gaat verder als BBNC Uitgevers. Het nieuwe bedrijf komt onder leiding te staan van Arend Meijboom, die al zakelijk directeur was van Bzztôh. Een deel van de titels gaat over naar de nieuwe onderneming. Ook vier van de veertien medewerkers gaan over. Meijboom zei in Boekblad een najaarsaanbieding van zo’n twintig titels te maken.

Bzztôh, opgericht in 1970, had lange tijd een vaste plaats in de Nederlandse literaire wereld, mede dankzij het populaire literaire tijdschrift Bzzletin (1973-2004). Schrijvers als Chaim Potok en Stephen Ambrose stonden er op de fondslijst. Het laatste succesvolle boek was I always get my sin, met krom-Engelse uitspraken van Nederlanders. (AF)

Querido en Contact ruilen na redacteurs nu schrijvers

Auteur Wanda Reisel verlaat uitgeverij Querido en publiceert haar boeken voortaan bij Contact. Zes andere schrijvers (Naima El Bezaz, Peter Drehmanns, Don Duyns, Gustaaf Peek, Sophie Zijlstra en Paloma Bourgonje) volgen de omgekeerde weg, in het spoor van hun redacteur Josje Kraamer. Zij volgde Sander Blom op, die naar Contact was vertrokken. (AF)

OP DE SITE

Jackson, Grunberg, Krant

Welke boeken zijn er beschikbaar over Michael Jackson; alle afleveringen van Arnon Grunbergs serie over het bestaan in vinexwijk Leidsche Rijn. En ook: boeken over de toekomst van de krant, nav het rapport Brinkman.

M.m.v. Hans Cottyn, Arjen Fortuin, Dirk Leyman.

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman