Multatuli had moeten bloggen

BlogLetters Bezoek de blog van het Huygens Instituut via nrcboeken.nl tekening Peter van Dongen
BlogLetters Bezoek de blog van het Huygens Instituut via nrcboeken.nl tekening Peter van Dongen Dongen, Peter van

Voor de digibeten: een blog (weblog) is een dagboek (log) dat men publiceert op internet (web). Bloggen is een eenzame bezigheid. Afgezien van het schrijven ervan, hoe weten de mensen dat je blog bestaat? Bloggers helpen elkaar aan bekendheid. Noem jij mij, noem ik jou. Iedere blog heeft een blogroll, een lijstje met links van geestverwanten. Weblogs kunnen overal over gaan. Litblogs gaan over literatuur. Je hebt er mooie onder, en vreemde.

Iedereen kan een blog bijhouden. Iedereen kan ook een boek schrijven, maar dat is moeilijker in de openbaarheid te krijgen. Er is dus bijzonder veel kaf onder het blogkoren. Vindt men een interessante blog, vaak helpt de blogroll je naar blogvrienden die boeien. Bloggen is populair. Maar hoe ver zijn we gevorderd met dit medium? Nederland kende een topblog dankzij blogpionier Wim de Bie, diens Bieslog (sinds 2002) hangt sinds mei vorig jaar in de wilgen. Ronald Soetaert, specialist in ‘digitale geletterdheden’, zei in 2007: ‘Het is bijzonder moeilijk om greep te krijgen op een genre dat nog in volle ontwikkeling is en misschien wel verdwijnt of verandert terwijl ik dit schrijf.’ Dit klopt nog steeds.

Waar moet je beginnen? Soetaert meent dat als Multatuli had geleefd in onze eeuw, hij een website zou hebben bijgehouden. En waarom geen blog? ‘Voor de schrijver van zeven bundels Ideën zou het web het ideale medium zijn geweest. Op het web verwacht immers niemand dat een publicatie zich beperkt tot één enkel onderwerp of genre.’

Multatuli is dus te vroeg geboren. Jammer. Is er eigenlijk een litblog over Multatuli? Op de blog van het Huygensinstituut wordt melding gemaakt van de beschikbaarstelling online van ruim 600 publicaties van en over Multatuli. Allemachtig. Maar geen echte Multatuli-blog. Dat komt dan nog. Want de litblog is een prachtig middel, je brengt de actualiteit in het op zichzelf al zeer veelzijdige medium dat we website noemen. Dat de noodlijdende literaire tijdschriften in Nederland niet al lang zijn overgestapt op de blog als publicatiemiddel is mij een raadsel. Het werkt. Ik ga dat demonstreren in deze rubriek. In de zeven komende afleveringen van Blogletters vindt u blogprop, propaganda voor de weblog. Het is een genre in opkomst. Tijdloos. We komen ermee bij Odysseus en Chaucer, de 18e-eeuwse stijfselpot, Patagonische patafysica, zeventiende-eeuwse waterboarding. Blog, litblog, lithistblog, en zo verder. Er gaat een wereld open.

Bezoek de blog van het Huygens Instituut via nrcboeken.nl

    • Atte Jongstra