Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Markten voor bedrijfsobligaties profiteren van de crisis

Niet alles wat verband houdt met kredieten is in deze crisis een ramp gebleken. Lenende bedrijven in Europa hebben een waardering voor de obligatiemarkten aan de dag gelegd. Op de ineenstorting van bankkredkieten is de uitgifte van een recordaantal bedrijfsobligaties gevolgd. Als deze ommekeer in de financiering zich voortzet, zal dat een van de welkome gevolgen van de crisis zijn.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg de totale uitgifte van bedrijfsobligaties in Europa 344 miljard dollar. Dat is al een derde meer dan het totaal van heel 2008, aldus Thomson Reuters. Het is ook 70 procent méér dan het volume aan bankleningen voor bedrijven tot nu toe – een forse verandering van de kredietmix voor Europese ondernemingen, die langer dan hun Amerikaanse tegenhangers zijn blijven vasthouden aan het idee van relationship banking. In 2007 was het bedrag van 1.400 miljard dollar aan bankleningen voor bedrijven nog zes maal zo hoog als dat van de uitgifte van bedrijfsobligaties in Europa.

Een deel van de afkalving van het volume aan bankkredieten kan worden toegeschreven aan de verminderde vraag. Ondernemingen hebben minder geïnvesteerd en overgenomen. Maar een groter deel is het gevolg van de snelle vermindering van het banklenen op zichzelf, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten en sommige banken deze activiteit bijna hebben moeten afstoten.

Maar waar de banken het laten afweten, zijn beleggers maar al te graag in het gat gesprongen. De spreads op bedrijfsobligaties zijn aantrekkelijk geweest in vergelijking met laagrenderende staatsobligaties. Aandelen waren voor velen een paar maanden geleden, ondanks de koersstijgingen in het tweede kwartaal, nog een tikkeltje te riskant. Zelfs kleine beleggers hebben relatief grote hoeveelheden bedrijfsobligaties gekocht.

De liquiditeit op de obligatiemarkten is geen wondermiddel. Alleen grote bedrijven hebben toegang tot die markten. Bovendien zijn beleggers al kritischer geworden over het soort effecten dat ze bereid zijn te kopen. Naarmate de spreads kleiner worden en de stijging van de aandelenkoersen doorzet, kan de aantrekkingskracht van de obligatiemarkten teruglopen. Er is een risico dat een tegengestelde ontwikkeling inzet en het geld weer terugstroomt naar andere markten.

Europese bedrijven zullen ongetwijfeld weer een beroep gaan doen op de banken, zodra die weer volledig vertrouwd kunnen worden. Maar nu ze geproefd hebben van de grotere flexibiliteit die de obligatiemarkten kunnen bieden, zullen ze zich voortaan waarschijnlijk van een gezondere liquiditeitsmix bedienen. Daar mogen ze de crisis voor bedanken.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com