kunst voor kinderen op een spannend eiland

In Fort Ruigenhoek bij Utrecht maakten kunstenaars speciaal voor kinderen kunst. Bijvoorbeeld een piratenschip. Of een gigantische rups.

Lao Tze’s boomhut, een kunstwerk van André Kruysen in Fort Ruigenhoek Foto Ilja Rabinovich Rabinovich, Ilja

'Is dat een klimboom?”, vraagt Anne van acht aan haar moeder. „Nee, dat is een kunstboom”, zegt haar broertje Bobbe van bijna vijf. „De klimboom staat daar.”

Kunstboom en klimboom zijn te zien op KAAP, een binnen- en buitententoonstelling met kunst voor kinderen van zeven tot twaalf in (en op) Fort Ruigenhoek in Groenekan, vlakbij de stad Utrecht. Diep verscholen tussen de bomen ligt daar een schateiland vol heuvels en bloemen en in het gras verstopte bunkers, waar nu al voor de vierde keer een kunstroute is uitgezet. De klimboom stond er al. De kunstboom van André Kruysen is er net zoals de schilderijen, installaties en objecten van negen andere kunstenaars speciaal voor de tentoonstelling neergezet. Je kunt er niet in klimmen. Hij heet Lao Tze’s boomhut en van een afstandje ziet hij eruit alsof je er wel een nachtje met je slaapzak en je zaklantaarn in wilt slapen. Dichterbij gekomen blijken alle vloeren, muren en plafonds scheef als glijbanen. Je kunt niet eens bovenin komen om naar beneden te roetsjen. Dan toch maar liever die klimboom.

‘Kunst kaap fort’, staat er levensgroot op de affiches. Maar daar had beter ‘Kinderen kapen kunst’, kunnen staan. De kinderen zijn overal. In de bunkers en er bovenop. Aan het picknicken in het gras. Ze spelen verstoppertje in de kelders en roepen ‘Boe!’, omdat het daar zo geweldig galmt. Een klein meisje doet een dutje op de grote rups die Stephen Wilks in een van de wapenkamers heeft neergelegd. Dat is niet erg. Aanraken mag, als je maar voorzichtig doet, staat er op een bordje bij. Buiten op de muur van het hoofdgebouw heeft Wilks een vlinder geschilderd. Dit kunstwerk aan twee kanten van de muur heet simpelweg Vlinder en rups. Misschien vliegt het meisje straks ook wel ontpopt naar buiten.

KAAP is een plezierig zooitje. Door al die mysterieuze ruimtes en bunkers op het forteilandje Ruigenhoek dwalen is al net zo leuk als ontdekken dat daar opeens schilderijen zijn opgehangen of een berg met zand is neergestort die van het trappenhuis een kunstwerk heeft gemaakt.

Naro Snackey timmerde een piratenschip. Het heeft zeker schipbreuk geleden in de slotgracht, want het ligt in stukken door de ruimte heen. In een hoek staat een kist met een tijgerkop erop. Binnenin kun je een piraat horen zingen. Heeft de tijger de zeerover opgesloten?

Het speelplein dat de Deense kunstenaar Palle Nielsen ontwierp is ook een soort zeerovervesting. Nielsen maakt al sinds de jaren zestig kunstzinnige speeltuinen voor kinderen. Het beroemdste is zijn Model for a Qualitative Society, toen hij in 1968 het museum Moderna Museet in Stockholm voor een paar weken in een reusachtige speeltuin veranderde. In Groenekan heeft hij het omgekeerde gedaan. Hij bouwde een klim- en klauterobject (Children’s Peace Square) dat door de kinderen die KAAP bezoeken in duizend kleuren beschilderd, bekliederd en vol getekend wordt. Als de tentoonstelling op 12 juli sluit, is het kunstwerk klaar.

KAAP is t/m 12 juli elke zaterdag en zondag geopend van 10 tot 18u. Inl: www.kaapweb.nl

    • Dana Linssen