Kruimeltje in India

dvd film Salaam Bombay Regie: Mira Nair €11,99 * * * *
dvd film Salaam Bombay Regie: Mira Nair €11,99 * * * *

dvd film

Salaam Bombay Regie: Mira Nair €11,99 * * * *

Jochie overleeft met bedelen, hosselen en stelen in de sloppen van Mumbai. Valt voor een meisje dat in een bordeel wacht op een koper voor haar maagdenvlies. Licht westerse toeristen op. Ontsnapt uit een ellendig internaat.

Twintig jaar voor Slumdog Millionaire, deze maand op dvd, was er de mondiale filmhuishit Salaam Bombay over de straatschoffies van Mumbai. In de sloppen verfilmd met een mix van acteurs en amateurs, soms zelf met een verborgen camera. Maar anders dan Slumdog, was regisseur Mira Nair er niet op uit sprookjes te vertellen. Salaam Bombay gaat over de echte wereld.

Het jochie Krishna is mogelijk ooit aan een circus verkocht: hijzelf denkt dat hij stout is geweest en thuis mag komen wanneer hij 500 roepies heeft verdiend. Al weet hij niet precies waar zijn dorp ligt. „Kom terug als filmster!”, grapt de kaartjesverkoper als hij de trein naar Mumbai neemt. Bollywood, stad waar dromen uitkomen. In de rosse buurt van Mumbai wordt Krishna eerst door iedereen opgelicht en daarna opgenomen in een groep straatschoffies. Hij brengt thee rond en krijgt de bijnaam Chai Paa’v (Thee en Brood).

Net als in Slumdog Millionaire is Mumbai een harde, maar niet meedogenloze stad: iedereen heeft er zijn plek, hoe bescheiden ook. Maar anders dan in Slumdog is er geen uitweg. Krishna’s vastberadenheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen leiden tot niets. Zijn beste vriend, de junkie Chillum, steelt zijn spaargeld en koopt daar een overdosis van. De zijige pooier Baba ‘breekt’ zijn liefje. Als Krishna steelt, gaat hij vrijuit; werkt hij, dan pakt de politie hem op.

Salaam Bombay eindigt in tranen. Met het huilende zigeunerjongetje, alleen op de wereld, Kruimeltje. Kitsch, maar niet lang: Krishna stopt met huilen en kijkt dof peinzend van ons weg. Een jochie die zijn laatste kinderlijke hoop laat varen en beseft dat niemand hem komt troosten. Die op weg is om zelf een dief, pooier of junkie te worden.

De wereld liep in 1988 weg met de elfjarige Shafiq Syed, die Krishna speelde. Zoals dit jaar de kindsterretjes van Slumdog Millionaire naar Hollywood mochten om hun Oscars in ontvangst te nemen, zo werd Syed indertijd door de president van India gedecoreerd wegens verdiensten voor het vaderland. Een jaar later zwierf hij weer op straat. Syed werkt nu als riksja-chauffeur in Bangalore en verdient per dag 150 roepies (2.20 euro). Hij is tevreden met zijn leven en zijn herinneringen: miljonair of filmster worden zat er toch niet in.

    • Coen van Zwol