Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kozená virtuoos in aria's van Vivaldi

cd klassiek Magdalena Kozená-Venice Baroque Orch. Vivaldi-aria’s * * * *
cd klassiek Magdalena Kozená-Venice Baroque Orch. Vivaldi-aria’s * * * *

cd klassiekMagdalena Kozená-Venice Baroque Orch.

Vivaldi-aria’s * * * *

In den beginne maakte de Tsjechische mezzo Magdalena Kozená furore in oude muziek. Inmiddels is haar repertoire verbreed, maar met Vivaldi keert ze terug naar haar wortels. Duizelingwekkend virtuoos zijn de aria’s uit opera’s die weinig bekend zijn, of het moet zijn van de opnames met Cecilia Bartoli. Die vergelijking valt uit in het voordeel van Kozená. Kozená’s aanpak is subtiel en wordt mooi geruggesteund door het Venice Baroque Orchestra onder leiding van Andrea Marcon. Soms stevig swingend, soms bloedstollend, zoals in Gelido in ogni vena, waarin Kozená de laagste stemregionen laat grommen. Prachtige muziek is dit, waarin Vivaldi sterke staaltjes van virtuositeit toekent aan de fluit en het oplossen van dissonanten in consonanten tussen Kozená’s stem en het orkest hemels aandoet. Eén kanttekening: op een oude opname Juditha triumphans bezit Kozena’s stem een aandoenlijke ongedwongenheid, terwijl ze nu strak, ‘barokker’ klinkt. Eigenlijk jammer.