Iran gaat staf ambassade GB berechten

Iraanse employés van de Britse ambassade in Teheran die vorige week zijn gearresteerd op beschuldiging van opruiing tijdens het massaprotest in Iran, worden voor de rechter gebracht.

Dat heeft vandaag de voorzitter van de Raad van Hoeders van de Grondwet bekendgemaakt.

De Europese Unie heeft gisteren opnieuw hun vrijlating geëist, maar werd het op een bijeenkomst in Stockholm niet eens over een Brits voorstel om uit protest alle 27 EU-ambassadeurs terug te roepen. Een alternatief voorstel dat in Stockholm door hoge ambtenaren van de EU-ministeries van Buitenlandse Zaken werd besproken, is de afwijzing van visa voor Iraanse functionarissen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, zei gisteren dat „we de zaken stap voor stap aanpakken. Op dit moment wachten we af hoe de Iraanse autoriteiten reageren.”

Ayatollah Jannati, de voorzitter van de Raad van Hoeders – die onder andere toeziet op het verkiezingsproces – zei vanochtend tijdens het Vrijdaggebed dat de arrestanten hebben bekend. „Natuurlijk worden ze vervolgd.”

Iran pakte in eerste instantie acht of negen employés van de Britse ambassade op omdat ze zouden hebben aangezet tot de recente massademonstraties uit protest tegen fraude bij de herverkiezing van president Ahmadinejad. Het is niet duidelijk hoeveel van hen nog vastzitten. Volgens Iraanse functionarissen allen op één na, maar volgens EU-bronnen meer.

Volgens Teheran is het hele protest tegen de uitslag van de verkiezingen van 12 juni georganiseerd door het buitenland, Groot-Brittanië en de VS voorop, en was het geen uiting van massale onvrede over de verkiezingen. Het Iraanse bewind betoogt al jarenlang dat het Westen probeert een „fluwelen revolutie” teweeg te brengen naar analogie van de „kleurenrevoluties” in ex-Sovjet-republieken. Het Westen ontkent dat.

Honderden mensen zitten nog vast op beschuldiging van een rol bij het protest. Onder hen zijn talrijke prominente hervormingsgezinde politici. (Reuters, AP, AFP)