Inflatables

Inflatables Utrecht Air Pressure heet de expositie van de Amerikaanse kunstenaar Paul MacCarthy (1945) in de tuin van de universiteit op Fort Hoofddijk. Sinds enkele jaren werkt McCarthy aan een oeuvre van grote opblaasbare sculpturen, ‘inflatables’. Ze zijn gebaseerd op zijn iconografie van ‘antisymbolen’ van de Amerikaanse cultuur. Vanaf 25 juli komt er ook een opblaasbare variant van het controversiële beeld Santa Claus. Dit bronzen beeld, dat in Rotterdam staat is bij Rotterdammers bekend als Kabouter Buttplug. Van 4 juli t/m 13 sept Budapestlaan 17. Dag 10-17u Europa, Nederland,Utrecht 22-06-2009.Vanaf 4 juli t/m 13 september 2009 vindt in de Botanische Tuin Fort Hoofddijk van De Uithof, Utrecht een tentoonstelling plaats van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Vandaag leggen medewerkers de laatste hand aan een van de Inflatables , namelijk Piggies, 2007. Ze maken het schoon. Deze Inflatables zijn gebaserd op zijn typerende iconografie van antisymbolen van Amerikaanse cultuur, zoals hij die afgelopen 35 jaar heeft ontwikkeld vanuit zijn performance kunst. Een voorbeeld van deze beeldtaal is de sculptuur Santa Claus, in Nedreland even berucht als beroemd vanwege de de controverse over de bronzen versie ervan ( bijgenaamd Kabouter Buttplug) in Rotterdam. Minder bekend in Nedereland is echter het feit dat deze sculptuur ook is vereeuwigd in een 25 meter hoige, opblaasbare versie : een rozerode kerstman die hoog boven de bomen uit zachtjes heen en weer wiegt op de wind. Deze Santa Claus with Plug ( 2007 ) is in juli en augustus een van de werken die te zien zal zijn. As donderdag 25 juli wordt deze Santa Claus in de Botanische Tuin opgezet. Meer info op www.airpressure.nl Paul McCarthy wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende kunstenaars en met zijn directe en confronterende aanpak is hij bijzonder invloedrijk voor een jonge generatie kunstenaars. Sinds enkele jaren werkt McCarthy gestaag aan een oeuvre van grote opblaasbare sculpturen, de ÔinflatablesÕ. Tentoonstelling 'Air Pressure' van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy In de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht laat de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy in de tentoonstelling ÔAir PressureÕ een deel van zijn oeuvre zien dat niet eerder in Nederland is getoond. Paul McCarthyBekende themaÕs uit het werk van McCarthy (zoals de Daddies Ketchup Bottle en Santa Butt Plug) krijgen in ÔAir PressureÕ gestalte in hun opblaasbare variant. Daarnaast introduceert McCarthy een aantal nieuwe sculpturen die ge•nspireerd zijn door alledaagse iconen Jacq, Evelyne

Utrecht

Air Pressure heet de expositie van de Amerikaanse kunstenaar Paul MacCarthy (1945) in de tuin van de universiteit op Fort Hoofddijk. Sinds enkele jaren werkt McCarthy aan een oeuvre van grote opblaasbare sculpturen, ‘inflatables’. Ze zijn gebaseerd op zijn iconografie van ‘antisymbolen’ van de Amerikaanse cultuur. Vanaf 25 juli komt er ook een opblaasbare variant van het controversiële beeld Santa Claus. Dit bronzen beeld, dat in Rotterdam staat is bij Rotterdammers bekend als Kabouter Buttplug.

Van 4 juli t/m 13 sept Budapestlaan 17. Dag 10-17u