Infanterist VS ontvoerd

Een Amerikaanse militair is waarschijnlijk ontvoerd door Talibaanstrijders in de oostelijke Afghaanse provincie Paktika. Het zou de eerste keer zijn sinds 2002 dat een Amerikaanse soldaat gevangen is genomen door de opstandelingen in Afghanistan.

De militair was gelegerd in een kleine basis vlakbij de Pakistaanse grens en is volgens defensiebronnen na zijn dienst met drie Afghanen de poort uitgegaan. Hij had zijn wapen en scherfvest achtergelaten. Het Amerikaanse leger heeft gesprekken afgeluisterd waarin opstandelingen zeggen dat ze een Amerikaan vasthouden, maar geven verder weinig bijzonderheden uit vrees de infanterist daarmee verder in gevaar te brengen.

De Amerikaan wordt vastgehouden door het netwerk van Talibaanleider Sirajuddin Haqqani, meldt een van diens commandanten. Haqqani heeft een uitgebreid en machtig netwerk van strijders in het oosten van Afghanistan en de Pakistaanse tribale gebieden. Volgens de commandant was de Amerikaan dronken toen hij gevangen werd genomen en wordt hij nu met de drie Afghanen vastgehouden op „een veilige plaats” in het district Youduf Khail. Alcohol is streng verboden voor de meeste internationale militairen in Afghanistan, maar is vaak wel aanwezig op de bases.

Een andere commandant van Haqqani meldde dat de Talibaan vrijlating van gevangen Talibaanstrijders eisen in ruil voor de soldaat. Het Amerikaanse leger is met inzet van troepen van nabijgelegen bases, helikopters en Afghaanse militairen een zoektocht begonnen.

Bij het gisteren begonnen offensief van Amerikaanse mariniers in de zuidelijke provincie Helmand is inmiddels een marinier omgekomen. Er zijn nog geen meldingen over gedode Talibaan. Gisteren zeiden legerwoordvoerders dat er geen bombardementen zijn uitgevoerd en geen burgerslachtoffers zijn gevallen. Vandaag meldden zij „helse gevechten” in sommige gebieden. In andere delen van de vallei rond de rivier Helmand wordt nauwelijks weerstand geleverd. (AP, Reuters, BBC)