Ik houd er alleen wat littekens aan over

(Foto AFP/ Pierre Verdy) British artist Alice Newstead, former employee of Lush UK, a "handmade cosmetics" group, performs hung by shark hooks on July 2, 2009 in a Lush's store in Paris, to protest against "sharks slaughter". AFP PHOTO PIERRE VERDY AFP

De Britse kunstenares Alice Newstead liet zich gisteren ophangen in het raam van een zeepwinkel in het zuiden van de Franse hoofdstad Parijs. Ze liet het vel op haar schouderbladen doorboren met haken die gebruikt worden bij de haaienvisserij. Haar benen werden bijeengebonden in de vorm van een haaienstaart. Newstead bleef een kwartier in de etalage hangen met haar handen ineengevouwen. Een straaltje bloed droop van haar rug.

Met deze actie wil de Britse de aandacht vestigen op de haaienjacht. Het is niet de eerste keer dat ze zich laat optakelen als een gevangen haai. In september 2008 bungelde Newstead in de etalage van een Londens filiaal van dezelfde zeepwinkel. De winkel is verbonden aan de milieuorganisatie Sea Shepherd, die de overbevissing op haaien wil stoppen. Toen zei Newstead: „Ik zal er alleen een paar littekens aan overhouden, in tegenstelling tot de haaien die vermoord worden voor hun vinnen.”

De directeur van de organisatie Kim McCoy was onder de indruk van Newstead: „Ik bewonder haar moed om haar eigen lichaam te gebruiken als werktuig om consumenten te informeren en zo de haaien te beschermen. Ze is een inspiratiebron voor ons allemaal.”

Kijk naar een filmpje hoe Newstead zich verkleed als haai ophangt in Londen via nrcnext.nl/links .