Holleeder krijgt ook van hof 9 jaar

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Willem Holleeder veroordeeld tot negen jaar celstraf. Het hof acht hem schuldig aan het afpersen van de vastgoedhandelaren Endstra, Friedlander en Houtman, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van geld verkregen door afpersing.

Bij de strafmaat is rekening gehouden met de gezondheid van Holleeder, die lijdt aan een ernstige hartkwaal. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem in 2007 tot negen jaar cel. Het OM eiste in hoger beroep tien jaar.

Afpersing is volgens het hof een ernstig delict dat in de samenleving gevoelens van „onrust en onveiligheid” veroorzaakt. Het hof benadrukt in dit geval de ernst van dit misdrijf vanwege de systematiek ervan en de lange duur.

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg is volgens het hof medeschuldig aan witwassen van afpersingsgeld dat vastgoedhandelaar Endstra aan Holleeder moest betalen. Volgens het hof wordt met de uitspraak niet vooruitgelopen op de strafzaak tegen Paarlberg, die deze maand in Haarlem begint.

Wat betreft de betaling van afpersingsgeld aan Paarlberg oordeelt het hof dat de verklaringen van Endstra hierover worden ondersteund door documenten en schriftelijke verklaringen van medewerkers van Paarlberg en Endstra en van Paarlberg zelf.

Belangrijk bewijsmiddel in de zaak-Holleeder zijn opnames van ‘achterbankgesprekken’ van Endstra met de politie in een rijdende auto. Het hof noemde een rapport over deze ‘Endstra-tapes’, gemaakt op verzoek van de verdediging door de hooglaren Crombach en Wagenaar „tendentieus” en „speculatief”.

Volgens het hof zijn de verklaringen van Endstra dan ook bruikbaar als bewijs, zij het „behoedzaam”. Voorzitter Chorus: „De bewijswaarde van de gesprekken met Endstra moet kritisch worden bezien.”

Twee medeverdachten van Holleeder, de Joegoslaaf Maruf M. en Marcel Kaatee, zijn vrijgesproken. Maaike D., ex-vriendin van Holleeder, is veroordeeld tot 240 uur dienstverlening voor het witwassen van uit criminele activiteiten verkregen vermogen.